Asbestsanering in Overijssel

asbestvrijdag 28 augustus 2015

Asbest vormt een gevaar voor mens en dier. In het verleden is asbest veelvuldig toegepast in woningen, op daken en in wegverharding. Ook veel gas/drinkwaterleidingen en riool bestaan nog uit asbest. In Overijssel alleen al bestaat 1200 km aan drinkwaterleidingen uit asbest of is het daarin verwerkt. Gezien het gevaar heeft de overheid het besluit genomen fasegewijs de asbest te saneren. Eerst al de wegen en later de daken. De tijd daarvoor tot 2024 is beperkt, er is tot nu toe weinig geld gereserveerd en een integraal plan ontbreekt.

Op 1 januari 2024 gaat het asbestverbod voor daken in werking, via aanpassing van het asbestverwijderingsbesluit 2005. Eerder al in 2000 was er een besluit genomen over het saneren van de asbestwegen. Concreet betekent dit dat er dan geen wegen en daken met asbest meer mogen bestaan en al het  “uitpandige bedrijfsmatige” asbest gesaneerd is. Uit een eerste inventarisatie door de provincie Overijssel is gebleken dat dit een hele klus en zeer kostbare aanpak zal worden.  
Aan wegen is er nog maximaal 1,3 miljoen m³ te saneren en aan daken bijna 8.000.000m². Totale geschatte kosten rond de 550 miljoen Euro. De bijdragen daarvoor zullen van het Rijk, de provincie en gemeenten en de eigenaren zelf moeten komen. Op dit moment is er pas nog maar 42 miljoen Euro voor gereserveerd.

De provincie werkt aan een plan van aanpak en is deels al bezig, o.a. met een subsidieregeling asbest eraf, zonnepanelen er op. Volgens het statenlid van de ChristenUnie Sybren Stelpstra is deze laatste regeling niet effectief genoeg. Vervanging kost gauw €50 euro per m² en de subsidie daarvoor bedraagt € 4,5. Alleen al vanuit financieringsoptiek voor velen een te groot verschil. Hij verzocht de gedeputeerde Lievers na te denken over een soort duurzaamheidslening, waarmee de eigenaar de sanering kan financieren. Hij gaat er daarbij vanuit dat betrokkenen wel willen saneren, maar het geld er niet voor hebben. Dat dient echter nader uitgezocht te worden. De gedeputeerde zegde toe een vorm van lening te willen overwegen.  Op verzoek van Sybren Stelpstra zegde hij tevens toe in de verdere inventarisatie na te gaan in welke mate door krimp, sloop en vereiste nieuwbouw (noodzakelijke vervanging) de sanering een grotere prioriteit gaat krijgen. Na een meer omvattende inventarisatie zal GS een plan gaan voorleggen hoe zij denkt dat de asbestsanering een verder vervolg kan krijgen.

« Terug

Archief > 2015 > augustus

Geen berichten gevonden