-
ChristenUnie steunt windmolenplan: ‘Kop niet in het zand steken’
Lees meer over "ChristenUnie steunt windmolenplan: ‘Kop niet in het zand steken’"In het debat over de toekomst van windmolens in Overijssel stond één vraag centraal: hoe wegen we de voordelen van schone energie af tegen de zorgen van inwoners? ChristenUnie Overijssel erkent dat windmolens zorgen voor overlast, zoals geluid en slagschaduw, en dat ze een impact hebben op het landschap. Toch is de overstap naar duurzame energie onvermijdelijk betoogt onze fractievoorzitter Renate van der Velde deze week in haar bijdrage.
-
ChristenUnie Overijssel ontvangt de Gelderse fractie
Lees meer over "ChristenUnie Overijssel ontvangt de Gelderse fractie"Vorige week vrijdag ontvingen wij de Gelderse ChristenUnie fractie om een middag samen door te spreken over onderwerpen die in de beide provincies spelen. We spraken onder andere het Openbaar Vervoer. Gelderland heeft net als Overijssel en Flevoland te maken met grote uitdagingen met het Openbaar Vervoer. Ook in Gelderland is de dienstregeling afgeschaald en is er een tekort aan chauffeurs. Overijssels Statenlid Reinier Mulder uitte zijn grote zorgen: "Er moet een oplossing op de lange termijn komen, maar ook op de korte termijn zijn oplossingen nodig. We moeten snel tot een gezamenlijke aanpak komen."
-
Provincie wijzigt beleid voor zonnevelden
Lees meer over "Provincie wijzigt beleid voor zonnevelden"Onlangs werden we geconfronteerd met een geheim voorstel: de provincie wil de hoeveelheid zonnevelden aan banden leggen. In dit artikel lichten we toe wat er aan de hand is en wat onze fractie daarvan vindt. In de beide Regionale Energiestrategieën (RES) is afgesproken dat er wordt gestreefd naar schone energie-opwek volgens de verdeling 60 % wind en 40 % zon. Dat is niet zomaar, het is noodzakelijk. Simpelweg vanwege het feit dat het stroomnetwerk een andere verhouding moeilijk aan kan. We veroorzaken met een andere verhouding veel te veel stroom als de zon schijnt en veel te weinig stroom als het donker is. Nu al kan de energie-infrastructuur de pieken van zonnevelden niet verwerken.
-
Nieuwe coalitie vertraagt energietransitie
Lees meer over "Nieuwe coalitie vertraagt energietransitie"
Plotseling lag er in de laatste Statenvergadering van 21 juni een motie van de vijf partijen die aan het onderhandelen zijn over een nieuwe coalitie (BBB, SGP, VVD, PvdA en GroenLinks). Deze partijen willen geen “confetti” aan windmolens, zoals ze het zelf noemen. Het voorstel: er mogen alleen nog clusters van minimaal 4 windturbines gebouwd worden.