Moderne Devotiewandeling Deventer en uitreiking Award

GeertGrootehuismaandag 30 mei 2016

In Deventer vond de moderne devotie wandeling plaats, voorafgaand aan de uitreiking van de Moderne Devotie Award. Mink de Vries leidde de belangstellende door de Deventer binnenstad en liet hen kennismaken met het werkterrein van Geert Grote. Eigenlijk raakte ik vooral onder de indruk van de reikwijdte van de beweging van de moderne devoten. Tot ver buiten Deventer reikte hun invloed.

In het Geert Grote Huis in Deventer werd de tweede Moderne Devotie Award uitgereikt aan Piet Tillema, 89 jaar oud. Samen met zijn vrouw mocht hij het speciale beeld van de Ommer beeldhouwer Henk Bosklopper in ontvangst nemen.  De Award werd hem namens de Christenunie Overijssel overhandigd  door de Overijsselse fractievoorzitter, Jan Westert. Hij vertelde dat hij met oprechte bewondering kennis had genomen van de inzet van Piet Tillema om Geert Grote in Deventer een plek te geven. Vanaf zijn 69e heeft hij geijverd om het mooie Geert Grote Huis te realiseren. Nog steeds geeft Tillema interviews en lezingen over Geert Groote. Het Geert Groote huis staat er. Deventer is er trots op. De jaarlijkse Geert Groote dag trekt volop belangstellenden. Met groet vasthoudendheid hebt geduwd, getrokken en gelobbyd om dit resultaat te bereiken.

Op initiatief van de ChristenUnie zijn nu in Zwolle, Deventer en bij ons in de provincie moties aangenomen om het immateriële erfgoed van de Moderne Devotie op de werelderfgoedlijst te zetten. Het HCO is inmiddels aangewezen als kwartiermaker voor dat doel. Dat is geweldig. Als politieke partij heeft de Christenunie zich verdiept in de waarden van de Moderne Devotie. Die waarden gericht op barmhartigheid, rechtvaardigheid en onafhankelijkheid behoren bij ons DNA. Dat is ook de reden om in Overijssel stil te staan bij de Moderne Devotie.

Impressiefoto's

« Terug

Archief > 2016 > mei

Geen berichten gevonden