In 2024 geen asbestdaken meer.

asbest-dakvrijdag 13 mei 2016

We weten al jaren dat asbestvezels kankerverwekkend zijn. Het mag daarom sinds 1988 ook niet meer verwerkt worden. Niettemin is er naoorlogs veel asbest geproduceerd en verwerkt in voornamelijk gebouwen (daken en leidingisolatie) en schepen. Hoewel asbest goedkoop was en vele goede toepassingen had (brandwerend en slijtvast) kan het na verloop van 30 jaar gaan verweren, vooral als het in contact komt met de buitenlucht. Asbest golfplaten zijn daar met name gevoelig voor.

Bij dat verweren kunnen asbestvezels vrij komen en daarom heeft de minister in 2015 al besloten dat asbestdaken verwijderd moeten worden. Driekwart van die asbestdaken is te vinden op boerenbedrijven. Dat verwijderen moet door een gespecialiseerd bedrijf gebeuren en is daarom kostbaar voor huiseigenaren. Daarom heeft de minister daarvoor 75 miljoen Euro ter beschikking gesteld. Ook de provincie Overijssel kent een subsidieregeling: asbest er af, zonnepanelen er op. Deze subsidies mogen tot nu toe gestapeld worden.

Er zijn echter wel limieten voor de  subsidietermijnen en men moet aan voorwaarden voldoen, zoals o.a. een minimumoppervlakte, offertes en een asbestinventarisatierapport. Op voorstel van enkele partijen, waaronder de ChristenUnie, wordt getracht de voorwaarden te versoepelen. Vooral de asbestinventarisatie is omvangrijk, die betreft bij golfplaatverwijdering niet alleen het dak, maar ook de omgeving daarvan. Dan gaat het om asbest binnenshuis of vezels of brokstukken vlak buiten het gebouw. Het voorstel is nu om die uitgebreide inventarisatie te laten vervallen, wanneer het alleen om golfplaatverwijdering gaat. Dat vermindert de kosten en haalt daardoor de eerste drempel weg en het versnelt het proces. Dat laatste is met name van belang voor de totale opgave, want die is zo groot, dat het bijna onhaalbaar is dat alle asbestdaken in 2024 verwijderd zijn. Dit voorstel zal in de eerstvolgende commissievergadering Milieu en Energie besproken worden. Mocht dit een brede steun krijgen dan is niet de provincie, maar de rijksoverheid de geëigende partij om dit uit te voeren. Dat betekent dat zij daar uiteindelijk over beslist. Niettemin kan het provinciale verzoek er aan bijdragen dat zij dit bewerkstelligt. 

« Terug

Archief > 2016 > mei

Geen berichten gevonden