In Overijssel is het Burger initiatief "Stop de hobbyjacht" besproken in de commissie.

haasvrijdag 22 april 2016

Er zijn zo'n 28.000 jagers in ons land. Er zijn 5 vrij bejaagbare soorten; door de minister vastgesteld: fazant, houtduif, wilde eend, konijn en haas. ChristenUnie is niet tegen de jacht maar vind dat jagen een duidelijk doel moet hebben.

In 2013 spraken we ons uit voor een verbod op plezierjacht, samen met PVV, SP, PvdA, D66 en GL en PvdD maar dat verbod is er niet gekomen. Ook pleit de ChristenUnie voor transparantie. Er moet inzicht zijn in de afschotgegevens. Deze moeten in de nieuwe natuurwet bijgehouden worden in een openbaar registratiesysteem. Ook zou het goed zijn om inzicht te hebben in trendtellingen.
Overigens vinden we wel dat we niet moeten doorschieten in een registratieplicht
De wet ( nu nog flora en faunawet, per 1 jan 2017 nieuwe natuurwet) kent een onderscheid in populatiebeheer, bestrijding van de schade en het recht om wild te oogsten verbonden aan het eigendom van de grond.

Nu bepaalt de jager wat een redelijke wildstand is. Straks moet dat getoetst  worden aan  het Faunabeheerplan dat wordt vastgesteld door faunabeheereenheid en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten.

Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten hebben geen bevoegdheid om de jacht in zijn geheel te verbieden, dat ligt bij het Rijk, maar wel een kleine bevoegdheid om  aanvullende regels te stellen aan het Faunabeheerplan. Binnen Provinciale Staten spreken we daar de komende maanden over in de zgn "Groene Tafels" ter voorbereiding op de implementatie van de nieuwe Natuurwet. Hiermee doen we meer recht aan het burgerinitiatief om het ook inhoudelijk goed te behandelen.
In december komt er besluitvorming rond de nieuwe natuurwet.

Martha van Abbema

« Terug

Archief > 2016 > april

Geen berichten gevonden