ChristenUnie kritisch over gebrek aan toezicht op het Orkest van het Oosten!

Orkest van het Oostenwoensdag 25 november 2015

Het Orkest van het Oosten heeft zware financiële problemen, ondanks dat het voldeed aan de subsidievereisten die de Provincie stelde. Het ChristenUnie Statenlid Alwin te Rietstap stelt kritische vragen aan de gedeputeerde Maij van het CDA tijdens de commissievergadering Cultuur en sociaal.

Achtergrond is een uitgebracht rapport van bureau Berenschot waarin de huidige problemen van het orkest staat verwoord. Het rapport was aanleiding voor de Staten van Overijssel om uitvoerig aandacht te geven aan de problemen tijdens de commissie vergadering.

De gedeputeerde Maij heeft in een brief aangegeven dat zij alleen bereid is om een overweging aan de Staten voor te leggen voor extra geld als deze is gebaseerd op een realistisch businessplan. De ChristenUnie wil ten minste eerst antwoorden op vragen zoals:

  • Hoe denkt het college te bepalen wat een realistisch businessplan is. Wordt dit plane wel getoetst door een derde partij?
  • Aan welke gestelde ambitie eisen kunnen wat u betreft concessies worden gedaan, te denken valt aan locatie, exposure, omvang, samenwerking, taken,  enz.?
  • Kunt u ons meer vertellen over het veiligstellen van de subsidies van het Rijk voor het orkest?
  • Is met de afkoop van de subsidie de relatie tussen het orkest en de provincie niet doorgesneden en is niet de consequentie, dat het orkest nu haar eigen boontjes moet doppen?

 “De ChristenUnie is nog niet toe aan nieuw snel geld voor het orkest”, aldus te Rietstap. “We hebben ook geen behoefte te blijven hangen in een spelletje ‘zwarte-pieten’ met het college. GS en PS hebben indertijd het besluit genomen om de subsidierelatie af te kopen.  Daar staan we voor aan de lat.  Het orkest heeft de prestaties geleverd, maar op een wijze die qua businessmodel niet goed was. In die zin hebben de leiding van het orkest en de RvT van het orkest buitengewoon slordig omgesprongen met publiek geld. Wij zien dat daar consequenties aan zijn of worden verbonden binnen de organisatie van het orkest, welke voor de ChristenUnie onvermijdelijk zijn in een eventuele toekomst voor het Orkest.  Vanuit maatschappelijk en provinciaal oogpunt vinden we een artistiek aanbod als een orkest van belang, maar dan beter ingebed en terug naar de positionering als Orkest van het Oosten.”

Onder tussen werkt het orkest zelf ook aan haar eigen toekomst.

« Terug

Archief > 2015 > november

Geen berichten gevonden