ChristenUnie stelt kritische vragen over overijsselse natuur.

natuur-landbouwmaandag 02 november 2015

Het gaat beter met de dieren in en om het water; dankzij wetgeving tegen vervuiling, nieuwe natuurontwikkeling, Ruimte voor de Rivier projecten enz. Maar op het land staat de natuur onverminderd onder druk. Zowel op het platteland als in open natuurgebieden is de achteruitgang van dieren vooral te wijten aan de grootschalige en intensieve landbouw.

Het rapport bevestigt ons weer in de zorgen die we hebben over de achteruitgang van biodiversiteit. Het artikel is naar aanleiding van de publicatie van WereldNatuurFonds over de Natuur in Nederland getiteld “Living Planet Report”
Het ChristenUnie Statenlid Martha van Abbema heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Overijssel. Zo vraagt ze ondermeer naar welke instrumenten en acties er door de provincie de laatste jaren zijn ingezet om de achteruitgang in de biodiversiteit in de provincie te verminderen? Ook wil ze weten of er al resultaten te melden zijn op die acties en wat die gekost hebben tot nu toe.

Enkele feiten.

  • De vogelstand in het agrarisch gebied is sinds 1960 met 2/3 afgenomen. Weidevogels als grutto, tureluur en scholekster hebben het onverminderd zwaar evenals akkervogels.
  • Vlinders zijn verbannen naar de schaarse weiland en akkerranden, erven, bermen en dijken waar nog bloemen groeien.
  • Vlinders en vogels van het open landschap verdwijnen door dichtgroeiende heide.
  • Ondanks groeiende aandacht voor stad en dorp als biotoop neemt door verstening en niet-ecologisch groenbeheer in de bebouwde kom de populaties dagvlinders en vogels met 30% af.

Het artikel sluit af met een zeer ver-gaande conclusie:

“Het huidige landbouwbeleid is onvoldoende om de schadelijke effecten van de landbouw op de natuur in het agrarische landschap en in  open natuurgebieden weg te nemen. Dat lukt alleen als er een fundamentele keuze gemaakt wordt voor duurzame landbouw”

Van Abema vraagt het college of ze deze conclusie deelt. Ook wil ze weten waarom wel of waarom niet. De vragen zijn gesteld om te beoordelen welke aanvullende acties er de komende tijd mogelijk zijn.

 

 

 

« Terug

Archief > 2015 > november

Geen berichten gevonden