ChristenUnie tegen procedurele gang van zaken rond afvalwaterinjectie

waterinjectie_schoonebeekwoensdag 09 september 2015

De ChristenUnie stemde tegen een motie om de afvalwaterinjectie in Twente niet te laten herstarten. Niet omdat zij schade aan mens, dier en natuur wil, maar omdat de nu aangevoerde argumenten geen goede grond bieden voor een gedegen discussie en besluit.

Temeer de injectie nu gepland stil ligt tot het eind van het jaar wil de Christenunie de time-out benutten om goed beslagen te ijs te komen in de discussie met de NAM en de minister. Het nu genomen besluit van Provinciale Staten loopt door haar vooringenomenheid de kans dat als er geen onderhandelingsruimte wordt geboden de argumenten ook minder ontvankelijk zullen worden opgevat. De ChristenUnie vindt dat onzorgvuldig en een verkeerde gang van zaken.

De NAM pompt al enkele jaren olie op uit de eerder in rust gekomen olievelden in Schoonebeek. Door een nieuwe techniek met stoom wordt de resterende olie uit de grond gehaald, waarvan het afvalwater getransporteerd wordt via een oude gasleiding en vervolgens in de grond van Twente wordt geïnjecteerd. Bewoners daar klagen over trillingen, scheuren in hun huis en onlangs deed zich een breuk voor in de transportleiding bij Hardenberg. Nadere inspectie van de leiding wees uit dat er meer voorzienbare risico’s zouden zijn, waarop het transport werd gestopt en daarmee de oliewinning. Op initiatief van het CDA wil PS nu dat de er geen afvalwater meer in de grond van Twente wordt geïnjecteerd. Een kleine minderheid was daar tegen, waaronder de ChristenUnie. Inhoudelijk is de ChristenUnie ook wel van mening dat je de (onder)grond niet moet bevuilen, maar daar moet je volgens haar wel goede redenen voor hebben. Weliswaar wijzen een aantal signalen uit dat er risico’s zijn, maar die zijn nog onvoldoende hard en wetenschappelijk vastgesteld. De ChristenUnie pleitte er voor, nu het transport toch stil ligt, de tijd te nemen om aan feitenverzameling te doen en vandaaruit beslissingen te nemen over eventuele alternatieve vormen van zuivering van het afval of het stilleggen van de ondergrondinjectie. In een motie van Groen Links, die op feitenverzameling aandrong, voelde ze zich in die mening ook ondersteund, welke overigens unaniem door de Provinciale Staten werd aangenomen. Niettemin wilde de meerderheid van PS verder dan dat. Ze wil de toezegging van minister Kamp dat de grondinjecties worden gestopt en als de minister deze niet geeft dat de provincie voorbereidingen treft om de injecties te laten stoppen. Volgens de ChristenUnie gaan Provinciale Staten er aan voorbij dat de beslissingsbevoegdheid buiten haar ligt en dat wil je besluiten beïnvloeden je de minister een goede onderbouwing moet aanreiken. Daarnaast als je kostte wat het kost  toch wil doorzetten en een vooringenomen standpunt neemt zonder verdere onderbouwing ben je volgens de ChristenUnie niet serieus bezig. Ook een partij als de NAM kan in een dergelijk traject nog wel eens met vervelende juridische standpunten komen. Mag je immers een vergunning weigeren niet op basis van de regels, maar op grond van een politiek besluit of pas je de regels aan om dat je vooringenomen het besluit al hebt genomen? Samenvattend, de ChristenUnie vindt het nu genomen besluit gebaseerd op veronderstellingen niet valide voor de verdere gang van het proces. Zowel de minister als de NAM worden onvoldoende gefundeerd voor het blok gezet. Daarbij is het de vraag of zij dit gaan accepteren en zo niet wat is de politiek er dan mee opgeschoten.

Sybren Stelpstra

« Terug

Archief > 2015 > september

Geen berichten gevonden