ChristenUnie wil urgentie, daadkracht en drive rond luchthaven

Vliegveld_Twentevrijdag 13 februari 2015

De fracties van de ChristenUnie Overijssel en Enschede zijn duidelijk over het Plan van Aanpak om het topteam mee aan het werk te sturen. De provinciale fractie en de raadsfractie van de ChristenUnie stemmen in met de hoofdlijn van het plan van aanpak over het luchthavengebied. wat de ChristenUnie betreft, moet het met voortvarendheid in gang worden gezet. Urgentie, daadkracht en drive zijn de kenmerkende termen die daar bij passen.

De ChristenUnie zal de uitwerking blijven toetsen op de volgende aspecten als het gaat om de invulling van de Technology Base Twente: werkgelegenheid, duurzaamheid en groene landschappelijke inpassing. Uitgangspunt is ook luchthaven gerelateerde werkgelegenheid. Daartoe is het van belang zo snel mogelijk helderheid over de toekomst van de vliegfunctie. Daar staat of valt immers alles mee.

Het gaat om werk

In de gezamenlijke bijdrage namens de fracties van Enschede en Overijssel zei fractievoorzitter Jan Westert blij te zijn met de benoeming van de voorzitters van het topteam en het kwaliteitsteam. ‘Na het rapport Wientjes moeten we de tijd niet laten verlopen, maar focus houden en snelheid betrachten. Het gaat om slagkracht.’

Namens de beide fracties vroeg Jan Westert het topteam focus te houden en niet te verzanden in allerlei discussies over andere locaties in Twente. Het gaat primair om het gebied luchthaven, die moet versterkend zijn voor andere locaties in Twente. De ChristenUnie wil ook meer aandacht voor het MKB. Deze banenmotor ontbreekt tot nu toe teveel in het Plan van Aanpak. ‘We vragen u dit expliciet tot een aandachtsgebied van het topteam te benoemen. De eenvoudigste groei van werkgelegenheid is de groei van bestaande MKB-ondernemingen te realiseren’, aldus de Overijsselse fractievoorzitter. In de beantwoording kreeg hij daarvoor support van gedeputeerde Van Hijum die wees op de plaats in het topteam voor iemand die het MKB goed kent.

Gewoon doen

De colleges kregen ook een waarschuwing van de fracties mee:  Het plan ademt ‘top’. ‘Top’ kan aanjagend werken, maar ‘top’ kan ook exclusief worden geduid. De ChristenUnie gaat het om werk, arbeidsmarkt en toepasbare innovatie. Het rapport Wientjes mag geen exclusief project worden. Het gaat om werk en kwalitatief vakmanschap. Dat is gewoon voor Overijssel. Gewoon doen en aan de slag is wat  de ChristenUnie betreft  de focus.

Het Topteam werken aan kansrijke initiatieven en een goede business case voor het luchthavengebied uitwerken en faciliteren. De inzet is gericht op behoud van de vliegfunctie en luchtvaart gerelateerde bedrijvigheid. Ook hier geldt: het gaat om werken aan werk. De ChristenUniefracties zijn er blij mee dat deze ontwikkeling wordt begeleid door een kwaliteitsteam om de kwaliteiten van het gebied te bewaken. ‘Daar hebben wij vertrouwen in. De ChristenUnie heeft vertrouwen dat op deze wijze de verschillende belangen optimaal kunnen worden afgewogen. Duurzaam en groen passen bij dit gebied. Dat waren bestaande kaders. Dat blijven wat ons betreft ook bestaande kaders.’, aldus Jan Westert.

Geen bureaucratie

De ChristenUnie-fracties vinden dat er ruimte moet worden geboden aan het topteam. Ruimte betekent niet teveel vangen in protocollen en bureaucratische rapportages. ‘Die ruimte geeft de ChristenUnie graag, mits er ook wordt gewerkt vanuit een bestuurlijke sensitiviteit om de betrokkenheid van Staten en Gemeenteraad goed vorm te geven. Dat willen we graag wat nader ingevuld zien. We gaan met het topteam en de colleges op weg met een tamelijk algemeen gekaderde opdracht. Dat vraagt om het opbouwen van een goede wisselwerking aan de voorkant Daarom hechten wij aan een slagvaardige rapportage vanuit het Topteam en de Colleges, zeker bij aanvangt is afstemming en participatie van belang. Zien de colleges kans dit zo te organiseren en vorm te geven zonder dat het te veel in strakke procedures wordt verankerd. Er moet worden gewerkt en dus vooral samengewerkt. Samenwerking vraagt om gelijk optrekken van topteam en politiek, opdat de politiek meer kan zijn dan een hindermacht.’, zo besloot de Overijsselse fractievoorzitter zijn bijdrage namens Enschede en Overijssel in de gezamenlijke commissievergadering van de raad van Enschede en de staten van Overijssel.

« Terug

Archief > 2015 > februari

Geen berichten gevonden