ChristenUnie wil Overijsselse agenda stad

deventerdinsdag 03 februari 2015

De ChristenUnie wil een Overijsselse agenda stad. Met dat voorstel komt fractievoorzitter Jan Westert in de commissie openbaar bestuur. Hij wil dat het college van GS voorsorteert op de Agenda Stad, waar het kabinet rond de zomer mee naar buiten komt. De Agenda Stad moet een belangrijke rol spelen in de Europese Urban Agenda die in 2016 onder het Nederlands voorzitterschap aan de orde komt.

De ChristenUnie vindt dat we die agenda niet moeten afwachten maar daarop anticiperen. Jan Westert wil daarmee voorkomen dat de Agenda Stad vooral weer een Randstad agenda wordt. Ook elders in Nederland zijn sterke stedelijke regio’s, die aandacht verdienen. Maar dan moeten we zelf ook de agenda mee gaan bepalen. Daarom zou een Overijsselse agenda stad een goede impuls kunnen zijn. Die agenda moet er anders uit zien dan de huidige agenda’s met Zwolle-Kampen netwerk stad, de Stedendriehoek, waar Deventer in participeert, of de Netwerk stad Twente.

‘We kunnen het ons niet permitteren dat een agenda stad te kleinschalig wordt opgezet. In Overijssel kauwen we teveel op de tegenstelling Zwolle-Enschede. Daar moeten we vanaf, willen we Overijsselse steden krachtiger in de regio positioneren. Dan moeten we op een grotere schaal acteren, de stedelijke regio goed positioneren, ook internationaal bijvoorbeeld met de Hanzesteden, of een grensoverschrijdende stadregio Twente.’, aldus de fractievoorzitter van de ChristenUnie.

De ChristenUnie vraagt het college van GS daarop krachtig te anticiperen en te komen tot een eigen Overijsselse agenda stad en de maatschappelijke opgaven die daarbij horen goed te definiëren en sterk te etaleren. De basisinfrastructuur is aanwezig. Met het Hanze-concept hebben we oude papieren, met de het gemeenschapsdenken heeft Overijssel krachtige waarden. De stadregio heeft sterke papieren, mits op de goede schaal opgezet en denken vanuit een sterke regionale functie, die ook het landelijk gebied verbindt. Bovendien vraagt dat denken om nieuwe verbindingen en ruimtelijke visie op klimaat, water en groen, energie en leefbaarheid. Maar ook meer maatwerk in het denken over integrale inrichting van zulke steden. Westert hoopt op een positieve insteek van de het college in de commissie openbaar bestuur, waar hij dit thema in de rondvraag aan de orde stelt.

Zie ook blog Jan Westert hierover

« Terug

Archief > 2015 > februari

Geen berichten gevonden