ChristenUnie wil consequenties luchthaven zien!

luchthaven twente-2maandag 19 mei 2014

De ChristenUnie wil voor de zomer zicht hebben op de consequenties voor de luchthaven Twente, omdat is gebleken dat de uitslag voor de staatssteuntoets ook dit jaar niet te verwachten valt. Daartoe zijn een aantal scenario’s van belang.

Wat betekent een exit-scenario en wat zijn de consequenties als we met de luchthaven doorgaan, waarbij er dan een forse vertraging valt te verwachten. De ChristenUnie steunt de luchthavenplannen, omdat zij indertijd met een democratische meerderheid zijn aangenomen. De criteria moeten dan wel strak worden gehandhaafd. Een van de criteria is dat er eind 2014 groen licht moet zijn om te kunnen vliegen. Dat criterium wordt nu niet gehaald.

Het gaat de ChristenUnie er niet om door met een snel besluit nu de stekker er uit te halen, daarvoor zijn de consequenties te ingrijpend. Bovendien hebben we te maken met partners. De ChristenUnie wil wel snel helderheid. Voor de zomer moet de balans opgemaakt kunnen worden.
Tijdens de Statencommissie over de luchthaven pleitte Jan Westert voor een tweetrapsraket. Voor de zomer besluiten over de luchthaven en daarna nadenken over mogelijk alternatieve scenario’s.

Westert constateert dat het draagvlak onder de luchthaven steeds verder buiten het gezichtsveld  naar de achtergrond geraken. De luchthaven is een moeilijk en moeizaam project, waar steeds meer twijfel over de realiseerbaarheid ontstaat. Ook de criteria ten aanzien van een compacte groene luchthaven, geen structurele overheidsbijdrage en de beoogde werkgelegenheidscomponent verliezen terrein.
Al met al voldoende reden om de balans op te maken. De ChristenUnie wil dat de staten daarover nog voor de zomer debatteren!

« Terug

Archief > 2014 > mei

Geen berichten gevonden