CHRISTENUNIE blij met 727 miljoen voor ontwikkelopgave EHS, Natura 2000 en PAS

EHSmaandag 28 april 2014

Tot 2030 is er 727 miljoen beschikbaar voor de benodigde ontwikkelingen in het landelijk gebied. Hiermee wordt een solide financiƫle basis gelegd onder het Akkoord Samen werkt beter.

Een motie van de ChristenUnie vormde de aanzet om te komen tot dit Akkoord waaraan 16 organisaties zich verbinden aan de uitvoering van de opgaven in het landelijk gebied.  Waterschappen, grondeigenaren, agrariërs en  natuurorganisaties  zijn hier allen nauw bij betrokken. De economie en ecologie in Overijssel zijn zo met elkaar verknoopt, dat alleen in gezamenlijkheid naar aanvaardbare oplossingen gekomen kan worden.
De beschikbare middelen zijn ruim voldoende voor het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur, inclusief de ontwikkelopgave Natura-2000 en de maatregelen in het kader van de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof). Ook het (agrarisch) Natuurbeheer zal hieruit gefinancierd moeten worden. Beide punten zijn mede op initiatief van de ChristenUnie in het Coalitie Akkoord “Kracht van Overijssel” opgenomen. Tot 2021 is een bedrag van 545 miljoen beschikbaar: reden om tempo te maken met de uitvoering. Het kader wordt mede aangegeven in de Omgevingsvisie, die na de wijziging in 2013 voor de landbouw beter werkbaar wordt en die de natuur meer kansen biedt op realisatie. Het “haalbaar en betaalbaar”, dat ook een centrale vraag is voor de ChristenUnie komt hiermee binnen bereik.

Werkbezoek

De ChristenUnie heeft het initiatief genomen voor een Statenwerkbezoek zodat de Staten kunnen zien hoe de uitwerking van het Akkoord is. Dat gaat vergezeld van een gesprek met de partners van het Akkoord. Daarmee tonen we onze betrokkenheid bij de grote opgave waar de partners zich aan verbonden hebben.

« Terug

Archief > 2014 > april

Geen berichten gevonden