Snel internet in buitengebied

zaterdag 25 januari 2014

In de vergadering van Provinciale Staten van 22 januari is het besluit om in het buitengebied breedband aan te leggen aangenomen. Het voorstel kreeg de steun van de coalitie en van D66 en een meerderheid van de PvdA. Er kan nu met voortvarendheid aan de slag worden gegaan in de witte vlekken van Overijssel. Gedeputeerde Staten verwacht dat de staatssteunprocedure in het voorjaar kan worden afgerond.

De fractie van de ChristenUnie was voorstander van dit voorstel. De afgelopen periode zijn we met name door bedrijven en recreatieondernemers  gewezen op het grote belang van een snelle uitrol van de breedbandinfrastructuur. Al eerder had de provincie een investeringsbesluit genomen, maar de uitvoering hing nog af van de andere bestuurlijke uitwerking van het voorstel. Dat is nu ook afgerond.

Tijdens de commissievergadering voorafgaand aan Provinciale Staten hadden 11 insprekers nog eens het belang voor boeren, burgers en buitenlui benadrukt. Dat belang is nu vertaald in een positief besluit, waar de ChristenUnie van harte mee instemt. Wel hebben wij aangegeven de uitrol strak te willen volgen. Daartoe is samen met CDA, D66, VVD, en SGP een motie ingediend om medio 2015 met een tussenbalans te komen op basis, waarvan de plannen desgewenst kunnen worden bijgesteld.

Het is helder, dat er terughoudendheid betracht wordt met subsidiering. In de eerste plaats moeten belanghebbenden zelf de portemonnee trekken. Zeker van ondernemers mag investeringsbereidheid worden gevraagd. Met de nu gekozen lijn, waarbij voorrang wordt gegeven aan leningen en subsidie beperkt aan de orde is, kan de ChristenUnie instemmen. Door onze fractie wordt ook de wenselijkheid van financiële participatie door gemeenten benadrukt. DeVNG Overijssel had eerder ruimhartig de bereidheid daartoe uitgesproken. Er is sprake van een groot gemeentelijk belang. Gedeputeerde Rietkerk kon op vragen van de ChristenUnie mededelen, dat een grote meerderheid van de gemeenten inderdaad bereid zou zijn om bijvoorbeeld af te zien van leges of andere rechten. Het college van GS zal daarop na nader overleg met gemeenten nog terug komen. Die toezegging was voor de ChristenUnie voldoende om over de gemeentelijke steun niet met een aparte motie te komen.

« Terug

Archief > 2014 > januari

Geen berichten gevonden