Begroting provincie moet structureel op orde

Provinciehuismaandag 18 november 2013

De begroting van de provincie moet structureel op orde worden gebracht. Tijdens de behandeling van de begroting voor 2014 constateerde de ChristenUnie dat er een sluitende begroting wordt gepresenteerd, maar met kunst- en vliegwerk. Dat de begroting in lijn met de Perspectiefnota wordt uitgevoerd is juist, maar de maatregelen bieden slechts soelaas voor een beperkte tijd, omdat de toekomstige ontwikkelingen nog niet zijn gekwantificeerd.

De ChristenUnie kan, aldus Jan Westert, instemmen met deze begroting, maar onder stringente voorwaarden:

-de basis voor het financieel  beleid dient gericht te zijn op een structureel en gezond evenwicht;

-beklemming op reserves mag geen structureel beleid worden; Hij vroeg zich ook af de tijdelijke extra beklemming betekent voor de investeringskracht van Overijssel? Investeringscapaciteit moet juist op versnelling zijn gericht in deze crisisperiode, aldus de ChristenUnie.

-de nalatenschap van dit college dient een gezonde uitgangspositie te scheppen voor een volgend college.

-nader rekenschap te geven van de effecten van de Wet Hof met het oog op de toekomst.

In de begrotingsbehandeling stond de ChristenUnie ook stil bij het openbaar vervoer, waar een oplopend tekort te zien is. Voor het komende jaar is dat al 8 miljoen euro. Deze bezuiniging moet primair binnen de eigen kerntaak Mobiliteit worden gevonden, zo luidde de duidelijke boodschap aan de gedeputeerde. In zijn beantwoording gaf Kok aan die boodschap te hebben begrepen. De ChristenUnie vond de gedachte van de PvdA interessant om de extra gelden die ontvangen worden door de meeropbrengst uit de motorrijtuigenbelasting in te zetten voor een extra impuls voor het openbaar vervoer. De voorkeur van de ChristenUnie gaat uit naar extra investering, minder naar extra bijdrage aan de exploitatie. De ChristenUnie ziet de heroverweging van de OV-tactiek in december graag tegemoet. Westert gaf daarbij aan het college mee, dat zijn fractie hecht aan het grote belang van een toekomstvast kernnet.

In de onderstaande berichten kunt u meer lezen over onderwerpen die tijdens de begrotingsbehandeling van 13 november aan de orde kwamen.

« Terug

Archief > 2013 > november

Geen berichten gevonden