Noordvleugelprovincie, media, Vitens en energie coöperaties

Sassenpoort by nightmaandag 18 november 2013

Moeten bij opheffing van de provincie Flevoland de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Dronten ingedeeld worden bij de provincie Overijssel? Komt er een kenniscentrum regionale media?
Mag Vitens betaald voetbal sponsoren? En zouden lokale energiecoöperaties een andere behandeling moeten krijgen dan de grote energiebedrijven?
Dit kwam aan de orde tijdens de begrotingsbehandeling in Provinciale Staten.

Uitbreiding provincie Overijssel

De ChristenUnie Overijssel is diep ongelukkig met de plannen van minister Plasterk over de nieuwe provincie Noordvleugel. De fractie is daarom opgetogen over de zienswijze van het college van GS t.a.v. de gemeenten Noordoostpolder, Dronten en Urk. De ChristenUnie vindt dat voor opschaling inhoudelijke argumenten noodzakelijk zijn. ‘Die zien wij niet’, aldus fractievoorzitter Jan Westert. In de vergadering van de Provinciale Staten kwam hij met een adhesie-motie voor het College van GS. In de motie stelde hij vast dat er maatschappelijk en sociaal economisch een nauwe verbondenheid is met de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Dronten. Als de provincie Flevoland wordt opgeheven, is er reden om te pleiten voor indeling van een aantal gemeenten bij Overijssel. Tegen die achtergrond vond  de ChristenUnie Overijssel een ondersteunend signaal aan GS van belang om in nauw overleg met de gemeenten de mogelijkheden van indeling bij Overijssel aan te kaarten. In zijn motie wil Westert, dat het college het proces rond de Noordvleugelprovincie nauw blijft volgen en de Staten op de hoogte houdt. Hij wilde bovendien dat er een goed overleg met de gemeente Noordoostpolder, Dronten en Urk zou worden gevoerd. Uiteindelijk gaat het om het belang van die gemeenten en wat het beste voor hen is. De motie van adhesie werd door het college omarmt, maar door het ontbreken van steun van het CDA afgewezen. ‘Het proces zal zijn werk moeten doen, maar moties van adhesie moet je niet laten sneuvelen’, zo is de opvatting van de ChristenUnie.

Media in Overijssel

‘Mijn fractie steunt de motie van het CDA voor een kenniscentrum regionale media’, zo liet Jan Westert weten tijdens de behandeling van de begroting. In aanvulling op deze motie wil hij een werkbezoek/expertmeeting over de toekomst van de regionale en lokale media organiseren. ‘De Staten moeten nader worden geïnformeerd over de toekomst van de media en de rol van de media in Overijsel.’ De fractievoorzitter vroeg zich in dit verband ook af, welke positie de provincie inneemt in het landelijk debat over RTV Oost en hoe in IPO-verband door de gezamenlijke provincies wordt geacteerd. ‘Kunt u ons middels een brief binnenkort nader informeren over die ontwikkelingen en de visie van de provincie op dit dossier?’ De regionale media zullen de komende tijd aandacht krijgen, mede door de aanvaarde motie. Een nieuwe beleidsbrief wees mw. Bijleveld af. De ChristenUnie zal dit dossier actief blijven volgen. ‘Regionale media met een eigen positie achten we voor Overijssel van groot belang.’

Voetbal sponsoring door Vitens

De motie tegen sponsering van betaald voetbal werd ingediend door Groen Links, de ChristenUnie en de SGP. Dat is in Overijssel geen alledaags voorkomende combinatie. Maar samen zijn we het eens, dat de het sponseren van betaald voetbal geen taak is van het publieke overheidsbedrijf  Vitens. De campagne Kraanwater graag heeft onze hartelijke instemming, maar om het geld dat we daarvoor uitgegeven hebben, nu in de zakken van een betaald voetbalclub te laten vloeien, is ons te gortig. Binnen de provincie gaan we voor duurzaam, maatschappelijk verantwoord, tegen buitensporige bonussen en salarissen. Balkenende dient de norm te zijn. Wel, dat vraagt om een andere insteek van het sponsorbeleid van Vitens. De motie kreeg steun van D66 en SP, maar werd in Overijssel verworpen, omdat CDA, VVD en PvdA voorstander zijn van deze sponsoring van Vitens. ChristenUnie Gelderland wist de steun van het CDA wel te verwerven en kreeg een meerderheid van de motie. Het signaal komt dus toch op de aandeelhoudersvergadering van Vitens aan de orde. Daar was het ons om begonnen.

Motie energie coöperaties

Marjan van der Bent diende namens de ChristenUnie een motie in om de positie van lokale en regionale energie coöperaties versterken. ChristenUnie kamerlid Carla Dik meldde onlangs dat coöperaties teveel langs dezelfde meetlat als de grotere energiebedrijven gelegd worden. In de motie die samen met D66 werd ingediend, vraagt de ChristenUnie om in kaart te brengen welke belemmeringen in wet- en regelgeving de lokale energie coöperaties in Overijssel tegenkomen. Bovendien wil de ChristenUnie dat de uitkomst van dat onderzoek wordt gebruikt om het Rijk te bewegen te komen tot wetgeving die meer rekening houdt met nieuwe concepten van energie.

 

« Terug

Archief > 2013 > november

Geen berichten gevonden