Goederenvervoer over water, Omgevingsvisie en netwerkstad Twente

haven_rotterdamdonderdag 18 juli 2013

In deze coalitieperiode is 8 miljoen euro beschikbaar voor goederenvervoer over water. Bijna de helft van dit bedrag is beschikbaar voor opheffen van bestaande knelpunten zoals ondiepten, maar ook op afstaand bestuurbare bruggen en sluizen realiseren.
De andere helft wordt ingezet voor actieve inzet in bestaande en nieuwe netwerken op gebied van goederenvervoer over water. Dankzij ons amendement wordt sterker ingezet op euregionale en europese netwerken. Ook wordt ingezet op innovatie door inzet voor schonere brandstoffen.
Actualisatie Omgevingsvisie
In 2009 heeft de provincie haar structuurvisie vastgesteld. Deze visie zal herzien worden in 2014, maar door nieuwe inzichten van het huidige college moesten er een aantal tussentijdse wijzigingen ingebracht worden.
Een daarvan is ons uit het hart gegrepen: lokaal gewortelde bedrijvigheid mag in eigen kern de kans op uitbreiding krijgen en hoeft daarvoor niet naar XL bussinespark bij Almelo.
Een andere aanpassing betreft de lokaties van windparken. Nu heeft de provincie alleen nog actieve bemoeienis in kansrijke zoekgebieden en niet meer langs infrastructuur of bij bedrijvenparken. Uiteraard staat dit los van initiatieven uit de gemeenten zelf; die kunnen altijd doorgaan vinden, mits niet in uitsluitingsgebieden.
Een derde aanpassing betreft een actievere sturing op leegstand van kantoren. Er mag alleen nog gebouwd worden als het regionaal is afgestemd en de noodzaak tot nieuwbouw is aangetood.
De ChristenUnie is voorstander van een zelfde soort sturing op het steeds groter wordende probleem van de leegstaande detailhandel. Om de leefbaarheid van de binnensteden te behouden moet er vanuit de omgevingsvisie sterker gestuurd worden. Daar moet nu al over nagedacht worden zodat het met de herziening in 2014 gelijk meegenomen kan worden. Een motie met die strekking is ook door ons van harte ondersteund. 
De grootste wijziging in de omgevingsvisie betreft de herijking van de EHS; dit heeft veruit de meeste van de bijna 5000 zienswijzes opgeleverd. Velen hebben mondeling hun zienswijze ook nog toegelicht aan de statenleden.
Investeren in netwerkstad Twente
De Overijsselse steden zijn motoren voor economie en cultuur. Daarom is er in deze periode 78 miljoen beschikbaar voor de 3 netwerksteden. Voor Netwerkstad Twente is 21 miljoen beschikbaar, passend bij provinciale doelen, zoals versterken van het stedelijk (culturele) klimaat en het economische klimaat. Daarbij wordt vooral rekening gehouden met de diversiteit van de 3 (5) steden in Twente. De burgemeester van Almelo is samen met gedeputeerde Maij bestuurlijk trekker van dit programma wat heel mooi aansluit bij bestaand beleid en dat versterkt en verbind. En vooral dat laatste is erg belangrijk in Twente....

« Terug

Archief > 2013 > juli

Geen berichten gevonden