Motie grondfonds, versterking bouw

vrijdag 31 mei 2013

De gemeenten in het Overijssel hebben het moeilijk met hun grondpositie. Er is sprake van geprogrammeerde overcapaciteit die moet worden verminderd. De provincie kan de gemeenten mogelijk te hulp schieten om de consequenties die de planologische overcapaciteit heeft voor de gemeentelijke grondportefeuilles.

Deze portefeuilles leggen een fors beslag op de financiële middelen van gemeenten en worden zo sturen voor ruimtelijke keuzen. Het leidt er toe dat gerichte en kansrijke investeringen niet tot stand komen.  Al geruime tijd denken CDA en ChristenUnie samen na over de vraag of er een weg is te komen tot een oplossing, die de investeringskracht van gemeenten in de bouwsector te versterken. De kortste klap zou zijn het realiseren van borgstelling voor bijvoorbeeld woningbouwcorporaties. Die weg ligt moeilijk voor de provincie, maar mogelijk is er een andere weg: die van het instellen van een provinciaal grondfonds. Langs die weg kunnen we overcapaciteit wegnemen en de financiële basis van gemeenten voor investeringen versterken.

Die route vonden Henk Kerkdijk (CDA) en Jan Westert (ChristenUnie) de moeite waard om te verkennen. In een motie, die brede steun in de Provinciale Staten heeft gekregen, hebben zij het  college van GS opgedragen een verkenning uit te voeren en daarover als het even kan voor de begroting van 2014 te rapporteren.  ChristenUnie-gedeputeerde, Bert Boerman, gaat in het college deze opdracht trekken. Hij is uitgedaagd om te komen met voorstellen, die financiële positie van de gemeenten verbetert, de financiële risico’s voor de provincie binnen de perken houdt en meteen een aantrekkelijker oplossing voor de provinciale financiën oplevert, dat het verplichte schatkistbankieren bij het rijk.

Het is een technische motie met een hoge maatschappelijke waarde, die CDA en ChristenUnie aan Bert Boerman hebben voorgelegd. Maar als er een succesvolle uitwerking mogelijk is, kan de provincie een sterke bijdrage leveren aan het investeringsklimaat in gemeenten.

« Terug

Archief > 2013 > mei

Geen berichten gevonden