ChristenUnie neemt afstand van I-Quatro rapport VVD/PVV over Natura 2000

maandag 25 februari 2013

Het onderzoek van de VVD en PVV (I-Quatro genaamd) moest bewijzen dat Overijssel meer natuurdoelen wil realiseren dan volgens Europese wetgeving nodig is.
Het rapport kan Statenlid Van der Bent niet overtuigen. Ook de vraagstelling kan haar niet bekoren. Vanuit de idee van het rentmeesterschap staat de ChristenUnie voor zorg voor de natuur en biodiversiteit. Dat willen we in Overijssel realiseren in de bestaande natuurgebieden die onder het Natura 2000 regiem vallen.
De ChristenUnie zet in op het tot stand komen van een PACT, waarin natuur-, landbouw- en landschapsorganisaties elkaar vinden om het natuurbeleid in Overijssel te realiseren.

Vrijdag 8 februari heeft in het Provinciehuis een debat plaatsgevonden tussen 2 deskundigen op het gebied van Natura 2000. Ondanks dat onze fractie niet aanwezig kon zijn, heb ik het debat later in de rust van mijn eigen kantoor intensief beluisterd via de webcast. Wat ons bindt aan dit debat is de enorme complexiteit en bureaucratie die Natura 2000 met zich meebrengt. Daar wil iedereen, en ook de ChristenUnie wel vanaf.

En als je dan de heer Gerrits (onderzoeker I-Quaro rapport) hoort spreken is het simpel: de doelen van de EHS verzwaren de doelstellingen die in Natura 2000 (Vogel en Habitatrichtlijn) gesteld worden. Afschaffen dus, dan wordt het allemaal veel gemakkelijker. Nederland doet gewoon te veel. De PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) is  niet nodig enz, enz.

Tegen die versimpeling tekent de ChristenUnie bezwaar aan
1. Natura 2000 is wetgeving volgens Europees recht en kan slechts via een langdurig traject in Nederland en Brussel worden gewijzigd. De VVD-Overijssel geeft dat in een blog van Statenlid Veltkamp ook aan:…
“De sleutel voor een oplossing ligt in Den Haag, waar de Tweede Kamer in kan grijpen in het beleid van de staatssecretaris. De Haagse afvaardiging stelde kritische vragen aan Gerrits en Freriks, en kondigde aan het onderwerp in Den Haag aan de orde te zullen stellen
Op welke termijn denkt de VVD dat dit in Den Haag te regelen valt, gelet op de samenstelling van de huidige coalitie?

2. VVD en PVV maken met de benadering van I-Quatro mensen, agrariërs blij met iets wat misschien ooit zou kunnen gebeuren,  maar waar we nu weinig aan hebben omdat we gewoon moeten voldoen aan de eisen van Natura 2000? En dat dit strakke wetgeving is bewijst de jurisprudentie van de Raad van State

3. Natura 2000 en de PAS zijn volgens de ChristenUnie van belang om ontwikkelruimte voor de agrarische en  recreatie sector, bouw enz.  te creeren. Daar bij moeten de  Natuurbelangen geborgd worden: Het I-Quatro rapport geeft ons inziens te weinig inzicht over de borging van de Natuurbelangen. De ChristenUnie wil daarom met kracht doorgaan met het proces waarin Overijssel zich nu bevindt. Het antwoord van het College op onze schriftelijke vragen dit najaar stemt ons tevreden.

Marjan van der Bent

« Terug

Archief > 2013 > februari

Geen berichten gevonden