Ommen is voorbeeld

Koeien melkendonderdag 15 november 2012

ChristenUnie gedeputeerde Bert Boerman leidde minister Melanie Schultz van Haegen rond door het buitengebied van Ommen. Doel van het bezoek was de nieuwe werkwijze van de gemeente Ommen wat betreft de aanvraag en verlening van vergunningen in de praktijk te zien.

"Wat wonen jullie hier mooi!" Met die uitroep kwam minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu terug na een rit door het buitengebied van Ommen. Ze heeft op het erf van de familie Zandman in Beerze met eigen ogen gezien hoe een op het oog onmogelijke ruimtelijke opgave, dankzij de 'Ommer methode' toch in korte tijd aangelegd wordt. Schultz: "Een van de projecten waar ik aan werk is de Omgevingswet. Daarin moeten zestig wetten op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, mijnbouw en water allemaal in één nieuwe wet gevangen worden. Straks hoef je maar één vergunning aan te vragen voor een ontwikkelingsplan."

Voor een vergunning moesten allerlei planstudies gedaan worden, milieueffectrapportages en rapporten. Doel is dat je voortaan sneller weet waar je aan toe bent." De minister vervolgt: "De gemeente Ommen loopt een stap voor op andere gemeenten in Nederland. Wat jullie hier voor elkaar hebben gekregen vind ik heel mooi. Ik ben trots op Ommen!"

Wethouder Ilona Lagas heeft samen met gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel de minister begeleid bij de rondrit door Ommen. Zij was het die in Ommen met het idee kwam om de Ruimtelijke Ordening over een andere boeg te gooien. Ze wilde net als de provincie de regels vereenvoudigen. Ze ging met alle betrokken partijen om tafel om een gemeentelijk ontwikkelingsplan af te spreken. "Ik vond het oude systeem niet meer logisch. Bij de provincie heb ik aangegeven dat ik het anders wilde gaan doen, en ze gaven me de ruimte om die plannen te ontwikkelen. In Ommen hebben we alle belanghebbenden (zorg, ondernemers, recreatie, agrariërs en meer) aan tafel gehaald om samen te bepalen wat belangrijk is en wat moet kunnen. Niet alles kan, dat blijft natuurlijk duidelijk. Maar we hebben nu de opzet dat ondernemers of grondeigenaren met een plan direct bij de gemeente kunnen komen praten. De ambtenaren gaan dan meedenken om te kijken wat er mogelijk is. Niet om te kijken wat de regels toestaan." Lagas legt uit dat de nieuwe regels flexibeler om kunnen gaan met bouwblokken. "Daar werd strikt mee omgegaan, terwijl de agrariër zelf een veel groter belang heeft. Hij wil zijn erf mooi houden, dat lukt wel als het bouwblok flexibel is. Niet als je rigide vasthoudt aan de rechthoek die ingetekend staat."

Omgevingsplan

Het gemeentelijk Omgevingsplan Ommen bundelt bestaande sectorale plannen. Het biedt een thematische uitwerking van het beleid, te vertalen naar de vijf deelprogramma's Centrum, Woongebieden, Werken, Kleine Kernen en Buitengebied en te verankeren in een integrale omgevingsverordening. Al meer dan acht jaar wilden Bert en Jolanda Zandman hun melkveehouderij aan de Marsdijk in Beerze uitbreiden. Daarvoor moest een nieuwe stal gebouwd worden, wat vanwege de bestaande regels voor ruimtelijke ordening niet toegestaan was. De camping van de familie maakte uitbreiding zo goed als onmogelijk. Wethouder Ilona Lagas zag daar juist kansen liggen. Omdat de gemeente Ommen al langer bezig was het denken over ruimtelijke ontwikkeling aan te passen zijn de plannen alsnog rond gekomen.

Momenteel is de bouw van de nieuwe rundveestal gaande. De oude stal wordt straks omgetoverd tot een bezoekerscentrum. Deze 'bezoekboerderij' is een aanvulling op het recreatieve aanbod in de streek. Een deel van de nieuw te bouwen stal, wordt straks opengesteld voor publiek. De koeien worden straks geweid op de es waar de stal op een volgens gemeente en provincie verantwoorde wijze is ingepast.

Tijdens het bezoek van minister Schultz praatten de verschillende belanghebbenden uit Ommen nog een keer over kansen voor Ommen. Dat jonge gezinnen de kans krijgen om te kunnen wonen op het platteland is een punt van zorg, zo liet een Plaatselijk Belang-voorman horen. Recreatievaart op de Vecht is een punt waar (recreatie-)ondernemers zich hard voor maken.

 Uit: De stentor, 8-11-2012

« Terug

Archief > 2012 > november

Geen berichten gevonden