Omringd door zorg, toch niet veilig

shutterstock_6912079[1]donderdag 11 oktober 2012

Tijdens het vragenuur van de Provinciale Statenvergadering op 10 oktober jl., stelde ChristenUnie Statenlid Marjan van der Bent het college enkele vragen over het onlangs verschenen rapport van de commissie Samson over de jeugdzorg. Hier leest u haar bijdrage.

Het is precies die titel van het rapport Samson die mij heeft geraakt. Die precies de kern weergeeft waar het om gaat. Kwetsbare kinderen die door seksueel misbruik niet veilig zijn in de omgeving waarin ze van rechtswege geplaatst zijn en die geraakt worden in hun diepste identiteit. Het is voor mij bijzonder treffend dat tijdens het onderzoek slachtofferhulp is geboden en dat nu een meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik is geopend.

Als volksvertegenwoordiger wil ik stilstaan bij het verdriet en leed dat kinderen is aangedaan. Het toont de gebrokenheid van deze wereld en die lossen we – ook als politiek - niet zomaar op. De samenleving heeft een morele agenda nodig. Dat besef verdient herwaardering.

Het kan niemand van ons ontgaan zijn dat het eindrapport van de Commissie Samson is gepubliceerd. Ik heb gisteren de tijd genomen om het rapport door te bladeren. Ik zeg met opzet doorbladeren. Het is geen rapport om even snel door te lezen, een politiek statement te maken en dan weer over te gaan tot de orde van de dag. Het rapport vraagt om reactie en bezinning, met in achtneming van ieders eigen verantwoordelijkheid.

In antwoord op onze schriftelijke vragen van mei jl. gaf het College aan om de Staten te informeren over haar standpunt t.a.v. het rapport van de Commissie Samson en de te nemen vervolgacties. Waar de jeugdzorg tot aan het moment van transitie ten volle de verantwoordelijkheid van de Provincies is, vraagt de ChristenUnie nu aandacht voor de volgende aspecten:

1. Wij vragen het College het onderwerp ‘seksueel misbruik’ prominent te agenderen in het transitieproces jeugdzorg.

2. Wij vragen het College om een actieve, open en snelle houding om in Overijssel de regie te nemen en in overleg met Bureau Jeugdzorg, Jeugdzorgorganisaties en jeugdzorginstellingen te (laten) onderzoeken hoe de situatie in Overijssel is.

Wil het College aangeven hoe zij hierin staat en hoe zij van plan is de Staten te informeren over vervolgacties?

ChristenUnie Statenfractie
Marjan van der Bent,
10 oktober 2012

« Terug

Archief > 2012 > oktober

Geen berichten gevonden