ChristenUnie staat in Perspectiefnota stil bij onzekerheden

westert_0781vrijdag 13 juli 2012

De ChristenUnie heeft in de Perspectiefnota stil gestaan bij de complexe opgave waar de provincie voor staat. Een forse investeringsimpuls, stevige bezuinig op het structurele budget en een organisatie die moet indikken. Dat maakt de uitvoering van het coalitieakkoord al complex.

Daarbij komt het zwaar economisch weer, de economische recessie van 2012 zal ook in 2013 niet overgewaaid zijn. De ChristenUnie verwacht, dat het zeker tot 2017 soberheid troef zal zijn voor wat betreft de overheidsfinanciën. De provincie krijgt hier mee te maken, omdat het Rijk bezuinigingen doorvoert, die de provincie zullen raken. Veel investeringsprogramma´s worden vormgegeven in cofinanciering van gemeenten en rijk.

Dan is er de onzekerheid over de uitwerking van het natuurakkoord en heeft de provincie te maken met de programmatische aanpassing stikstof, waarvoor het college 260 miljoen reserveert. De ChristenUnie vindt het overigens moedig van GS om geld voor de PAS te reserveren. Daar stemt zij mee in, maar wil wel bij de uitwerking nadrukkelijk de eigen lijn nog kunnen bijstellen.

De ChristenUnie vraagt van het college om vanwege de interne en externe onzekerheden voor de begroting 2013 nadrukkelijk de kritische factoren in beeld te brengen en aan te geven of en waar bijstellingen verwacht worden. De ChristenUnie wil dan ook graag een doorkijk in de gevolgen van het landelijk beleid voor de provincie. Het college voorziet in 2014 en 2015 een daling van de motorrijtuigenbelasting. De ChristenUnie kan met die lijn instemmen, mits er de ruimte is om vanwege de financiële situatie en het noodzakelijke weerstandsvermogen dat besluit te kunnen heroverwegen. We staan voor een solide financieel beleid, aldus fractievoorzitter Jan Westert in zijn algemene beschouwing op de Perspectiefnota.

« Terug

Archief > 2012 > juli

Geen berichten gevonden