Complimenten jaarverslag

grafieken en tabellendonderdag 24 mei 2012

De ChristenUnie heeft waardering voor GS en de ambtelijke organisatie uitgesproken bij het jaarverslag. 2011 vormde het voergangsjaar naar het nieuwe coalitieakkoord Kracht van Overijssel. Het coalitieakkoord is een gedurfd akkoord, omdat het structurele bezuinigingen combineert met een forse investeringsopgave. Dat betekent veel werk aan investeringen, terwijl er gesneden wordt in de ambtelijke organisatie. Het herinrichten van de bezuinigingen vraagt veel van de organisatie, maar is nodig voor een solide toekomst, zo vindt de ChristenUnie.

Investeren kan ook in Overijssel vanwege de sterke financiële positie. In deze tijd van economische recessie is dat belangrijk. Overijssel kan bijdragen aan werkgelegenheid en de economische structuur van de provincie. Stilstand is achteruitgang en daarmee wordt de burger tekort gedaan. Daarom wil de ChristenUnie dat er nu wordt gewerkt aan de realisatie van de investeringsplannen. De fractie pleit voor een solide overheid, maar ook voor een overheid die in de tijd van recessie leiderschap toont.

Minder papier

Bij de behandeling van het jaarverslag en de jaarrekening riep ChristenUnie fractievoorzitter Jan Westert op om minder papier te gebruiken. Het jaarverslag telt 380 bladzijden. Wat de ChristenUnie betreft wordt dat aantal gehalveerd. Beter is om de stukken digitaal of via een app beschikbaar te stellen. Met een vrije knipoog naar het Bijbelboek Prediker stelde Jan Westert vast, dat er te veel boeken worden geschreven en dat je van al dat lezen alleen maar moe wordt. Het jaarverslag mag wel een tandje minder!

Steun motie jaarverslag

De ChristenUnie was mede-indiener van de motie van CDA’er Kerkdijk, waarin wordt gevraagd om PS in de verkenningsfase en de planvormingsfase intensiever te betrekken. Die intensievere betrokkenheid moet aansluiten bij de mijlpalen in de Monitor Overijssel. De eerste mijlpaal bij investeringsplannen van de provincie dient een richtinggevend gesprek tussen GS en PS in te houden. Op deze wijze kan PS beter betrokken worden bij haar kaderstellende functie.

Fiets moet zichtbaar blijven

De ChristenUnie wil de resultaten van het programma Fiets zien. De aandacht voor fietsmobiliteit moet met kracht worden doorgezet. De fiets is een onderdeel van het ketenmobiliteitsprogramma. De fiets mag niet naar de rand van dat programma verdwijnen. De fiets levert een belangrijke bijdrage in het beleid gericht op duurzaamheid, gezondheid en leefbaarheid.

De ChristenUnie heeft naar aanleiding van het jaarverslag nog eens benadrukt dat de provincie moet streven naar evenwicht en balans in haar investeringen, bijvoorbeeld als het gaat om natuur en landbouw en de ontwikkeling van het landschap. We zijn niet van de eenzijdigheden. Inspireren, innoveren en investeren moet met elkaar in evenwicht zijn, zo betoogde Jan Westert in Provinciale Staten. 

« Terug

Archief > 2012 > mei

Geen berichten gevonden