ChristenUnie omarmt Eigen Kracht Conferentie

Eigen krachtvrijdag 30 maart 2012

De ChristenUnie omarmt de Eigen Kracht Conferentie (EKC). Al bij de coalitieonderhandelingen heeft zij dit aangegeven, met het resultaat dat het nu weer op de agenda staat. Het is verblijdend dat de gedeputeerde Bert Boerman (CU/SGP) nu met een verdere invulling komt en geld beschikbaar wil stellen om het gebruik daarvan te stimuleren en te borgen.

We hechten er veel belang aan dat het gedachtengoed van de EKC onder de aandacht van gemeenten en jeugdzorginstanties komt en toegepast wordt.

Project EKC (Eigen kracht Conferentie) is eerder een methode dan project. Deze methode wordt toegepast met het uitgangspunt dat de jongere in het gezin en haar sociale context blijft functioneren en daarin ook de oplossingen zoekt. Uit huis plaatsingen zorgen voor verwijdering van elkaar en dragen niet altijd bij aan een oplossing. Tot op heden zijn de ervaringen met de zelfhulpmethode van de EKC  positief en dat willen we graag uitgebreid zien.

Met dat de sociale context en het gezin van de jongere betrokken gaat worden in het creëren van een oplossing betekent het wel dat de hulpverlener op de juiste ondersteunende manier de gesprekken  ingaat. Dat zelfde geldt overigens van de gezinsleden en haar omgeving. Dat vraagt training en begeleiding. Vrijwilligersorganisaties, maar vooral ook kerken kunnen daar een belangrijke rol in vervullen, omdat zij de jongere, c.q. het gezin vaak al kennen. Wat de CU betreft mag daar een deel van de investering naar toe gaan om die organisaties en kerken daarin te scholen, c.q. voor te lichten. Hiervoor heeft zij dan ook gepleit. Verder wil ze graag dat de gedeputeerde nog eens kijkt of de nu gestelde doelstellingen verwerkt zijn in het onderzoek dat zal plaatsvinden naar de vorderingen in de jeugdzorg. De resultaten daarvan worden bekend in het tweede kwartaal van 2013. Zij acht het beter nu de doelen scherp te stellen dan die achteraf af te leiden na het onderzoek.

« Terug

Archief > 2012 > maart

Geen berichten gevonden