Statenvragen over aanpassingen Kanaal Almelo-De Haandrik

Kanaal Almelo De Haandrikwoensdag 14 maart 2012

In de Stentor van 8 maart 2012 stond een artikel (‘Zinloze investering van 19 miljoen’) waarin de branchevereniging ASV (Algemeene Schippers Vereeniging) de noodklok luidt over de nieuwe regels van de internationale Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR).

Volgens woordvoerder Fluitsma van de ASV zorgen deze regels ervoor dat de kleinere binnenvaartschepen uit de vaart genomen zullen worden, omdat niet voldaan kan worden aan alle voorschriften (te grote investeringen). De werkzaamheden om Kanaal Almelo-De Haandrik uit te baggeren en een vijftal bruggen te vervangen ter stimulering van het goederenvervoer over water, zijn reeds begonnen. De ASV vreest dat dit weggegooid geld is. “Binnen een paar jaar zullen de kleine vrachtschepen verdwijnen”, aldus de ASV.

De provinciale woordvoerder stelt dat de provincie op hoogte is van de discussie over de regelgeving. Zij verwacht dat de regels nog eens tegen het licht gehouden zullen worden om te kijken of de overgangsperiode kan worden verlengd of de regelgeving aangepast kan worden. Voor conclusies is het daarom nog te vroeg, aldus de woordvoerder van de provincie.

De Statenfractie van de ChristenUnie heeft het college van GS de volgende schriftelijke vragen gesteld:

1.      Hoe sterk zijn de signalen dat de regels nog eens tegen het licht worden gehouden door de CCR?

2.      Gebruikt u uw contacten in Europa om de commissie bewust te maken van de problemen die hier mee voor de kleinere binnenvaartschepe kunnen ontstaan?

3.      Hebt u overleg gehad met de ASV?

4.      Zijn er garanties dat de bedrijven die belang hadden bij de verbetering van het kanaal ook daadwerkelijk gebruik zullen maken van de nieuwe mogelijkheden?

5.      Wilt u de Staten actief op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen rond de bovenstaande regelgeving?

De beantwoording van deze vragen zullen wij t.z.t. op onze website vermelden.

« Terug

Archief > 2012 > maart

Geen berichten gevonden