ChristenUnie en cultuur

abbema_0739donderdag 09 februari 2012

Soms heb je de oppositie nodig om onderwerpen op de agenda te zetten en moeten vanuit de coalitie kaders worden aangegeven. Statenleden hebben zich op woensdag 8 februari een hele dag met cultuur bezig gehouden.


Er wordt veel bezuinigd in de culturele sector en ook de provincie Overijssel moet keuzes maken wat ze met subsidie wil versterken/behouden of saneren. In Overijssel horen 5 organisaties tot de culturele infrastructuur en een aantal worden met structurele subsidies ondersteund en weer andere met projectsubsidie. De politiek moet kaders aangeven voor de nabije toekomst en dat heeft de ChristenUnie dan ook gedaan in haar presentatie.
Uitgangspunt: God heeft mensen gemaakt met creatieve gaven. En kunstenaars laten ons met nieuwe ogen naar de wereld om ons heen kijken. Kunst en cultuur is belangrijk omdat het samenbindend werkt, talenten ontwikkeld en leervermogen stimuleert (speciaal van kinderen)
Er zijn wel randvoorwaarden: er moet draagvlak voor de kunstuiting zijn in de omgeving, het moet toegankelijk zijn, niet discriminatie en geweld in de hand werken en niet godslasterlijk zijn.


Heel belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd met verschillende kunstuitingen in aanraking komen; bij voorkeur in de basisschoolleeftijd, ze zijn dan nog onbevangen. Niet alleen met zang en muziek, maar ook toneel, drama en dans. Voor de ChristenUnie achterban minder vanzelfsprekend, maar we laten toch al die mooie kunstuitingen niet alleen aan de "wereld" over? Door bij de basisscholen te beginnen en te kijken waar de vraag ligt, kunnen de kunst en cultuursector ook weer meer investeren in draagvlak in de samenleving. Heel belangrijk voor een toekomstbestendige sector!

« Terug

Archief > 2012 > februari

Geen berichten gevonden