Reconstructiebeleid

donderdag 12 mei 2011

Op 20 april bood Marjan van der Bent, als plaatsvervangend voorzitter van de commissie, het rapport ‘Een kwalitatieve evaluatie van het reconstructiebeleid in Overijssel’ aan de Provinciale Staten aan, een verzoek dat vorig jaar door de Staten werd gedaan nadat er in de geplande evaluatie onvoldoende antwoorden gegeven werden. Het Statendebat vond op 11 mei plaats. Het ging hierbij onder andere over maatschappelijke onrust, dierenwelzijn en gezondheidsaspecten.

Eén van de aanbevelingen is bijvoorbeeld om de LOG’s te schrappen of kleiner te maken. Dit vanuit het argument dat de noodzaak voor ruimtelijke zonering langzamerhand verminderden zal. De ChristenUnie laat weten dit argument zeker te onderschrijven, maar vindt het op dit moment niet verstandig om op voorhand al wat met verminderen van de LOG’s te doen.

Het coalitieakkoord spreekt heel duidelijk dat er voldoende ruimte moet zijn voor landbouw. Het is bijvoorbeeld niet goed duidelijk wat de knelpunten in verwevingsgebieden precies zijn. Een groot pluspunt van het rapport is volgens de ChristenUnie dat er ook aandacht is voor de langere termijn. Er worden een aantal ontwikkelingen geschetst in de nabije toekomst zoals schaalvergroting en modernisering, maar ook regelgeving voor dierenwelzijn en zorgen om de volksgezondheid. De conclusie van het rapport is dat de remedie van het reconstructiebeleid (te weten: een ruimtelijke scheiding van functies) niet meer past bij de nieuwe opgaven die zich aandienen.

Volgens Martha van Abbema, woordvoerder evaluatie reconstructie, roept dat dan onmiddellijk nieuwe vragen op: “Wat dan wel? Waar gaat het heen? Hoe ziet landelijk Overijssel er over 20 jaar uit? En waar kan de overheid in bijsturen?”

Om deze vragen te beantwoorden is een nieuw debat nodig. En wel met de maatschappelijke organisaties, belanghebbenden en bewoners. De Christenunie heeft de Provinciale Staten gevraagd om opdracht aan de Gedeputeerde Staten te geven om deze discussie te starten en vorm te geven. 

« Terug

Archief > 2011 > mei

Geen berichten gevonden