Westert beschrijft visie en kritieken in Handschrift

vrijdag 18 februari 2011

In de nieuwste uitgave van het ChristenUnie-partijblad Handschrift laat lijsttrekker van ChristenUnie Overijssel Jan Westert stevig van zich horen. Onder andere het huidige kabinet wordt door Westert gewezen op haar verantwoordelijkheid. "Ik heb kritiek op dit kabinet, omdat het geen oog heeft voor verhoudingen", vertelt de voorman. Volgens Westert moet het veel meer gaan over contact maken met elkaar. Lees hier het gehele artikel.

Als Jan Westert, de nieuwe lijsttrekker van Overijssel, vertelt over 'zijn' provincie, dan is het alsof hij zichzelf beschrijft. Hij vertelt over contact maken met elkaar. Niet op de rechttoe, rechtaan manier, maar zoals de mooie Overijsselse weggetjes van boerderij naar boerderij, zoekend naar een begaanbaar en acceptabel aansluitingspunt. In gesprek met Jan wordt mij de titel van het Overijsselse verkiezingsprogramma 'vrijheid, betrokkenheid en noaberschap' steeds duidelijker. Samen met de landelijke slogan 'uit overtuiging', sluit dit volgens Jan aan bij de traditie van de mensen in Overijssel.

Plek voor allen
Want Jan is zoals Overijssel is. Het kan niet anders of de inwoners van deze provincie gaan dat in de campagne opmerken. Jan heeft zijn leven lang gewijd aan het opkomen voor de mensen aan de onderkant van de samenleving. Hij werd daarvoor mede door zijn eigen gezin geïnspireerd. Zijn verstandelijk gehandicapte zoon Kars is één van die vele medemensen die niet op eigen kracht een eigen plek in de samenleving kan vinden. “Een samenleving is pas goed als ieder daarin een plek heeft. Ook de mensen met beperkingen. Geen afgesloten plek, maar middenin de samenleving. Het gaat om ‘gezamenlijk bestaan’. Dat is een opgave voor elke dag,” aldus Jan. “Deze christelijk-sociale inspanning begon in het vakbondswerk van het GMV en kreeg via Philadelphia een vervolg in het onderwijs op het ROC. Het is feitelijk mijn leven geworden.” Het is duidelijk, deze rustige vriendelijke man laat in de campagne niet over zich heen lopen. Er zit een stevig brok vastberadenheid voor me als we het hebben over opkomen voor kwetsbaren.

Sociale economie
“Het huidige kabinet blinkt niet uit in sociaal beleid en sociale samenhang, stelt hij vastberaden vast. Ik heb kritiek op dit kabinet, omdat het geen oog heeft voor verhoudingen. We moeten dus als samenleving op eigen kracht zoeken naar sociale samenhang en dat stimuleren. Vanuit de provincie wil ik mij sterk maken voor een sterke arbeidsmarkt met een stevig sociaal economisch beleid. Sociaal beleid en ondernemerschap sluit elkaar namelijk niet uit.”

Pact met bedrijfsleven
“Concreet houdt dat in dat ik een pact zou willen vormen, waarbij overheid en bedrijfsleven zich samen inzetten om werk te bieden aan mensen met een beperking en aan ouderen. Met de huidige bezuinigingen op de sociale werkvoorzieningen is dat extra hard nodig. Het bedrijfsleven kan zich veel meer inspannen dan tot nu toe is gebeurd.” Op de vraag of dit dan vrijwillig of verplicht zou moeten, antwoordt Jan: “Vooralsnog op basis van vrijwilligheid, want je kunt niet zomaar alle bedrijven verplichten om dit uit te voeren. De sociale werkvoorziening moet dit dan beter coachen en begeleiden. Ik geloof niet in drempels die alleen maar te slechten zijn met wetgeving. En de overheid moet bedrijven daarbij helpen, zodat het om aanvaardbare risico's gaat. We moeten de mensen met een beperking niet pamperen, maar wel zorgen dat ze zelfredzaam worden. De ChristenUnie mag trouwens nog wel wat meer aandacht hebben voor de ondernemers, zzp’ers en boeren als motor voor vele ontwikkelingen. Niet te lang blijven hangen in kritiek op de buitensporige bonussen in de top bijvoorbeeld. De meeste ondernemers moeten gewoon hard werken. In dit verband pleit ik ook voor de agrarische sector. Zij moeten weten waar ze aan toe zijn. Natuur en boerenbedrijf kunnen best samengaan, maar bied ze wel een lange termijnperspectief.”

Goede mensen bij de verkeerde partij
Henk Kamp, Ab Klink, Elbert Dijkgraaf, Cees Veerman en Hannie van Leeuwen zijn wat hem betreft voorbeelden van prettige mensen bij de verkeerde partij. “Ze zouden heel goed passen bij de ChristenUnie. De minister van sociale zaken, Henk Kamp, zou de WW- premie moeten inzetten om mensen om te scholen en aan nieuw werk te helpen. De belangentegenstellingen en de bureaucratie maken dat tot nu toe onmogelijk. Dat zou beslist moeten veranderen. Onze eigen Tweede Kamerfractie kan daarin de minister stimuleren om dit aan te pakken. Door wetgeving op dit punt te veranderen, is er veel meer mogelijk.”

Favoriete Bijbeltekst
‘Er is jou mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God’. Deze Bijbeltekst is volgens Jan de kernboodschap van de ChristenUnie. “Daar hebben we in de politiek de handen vol aan. Ik ben een verbinder. De coöperatieve stijl die ik in de vakbondswereld heb geleerd, wil ik graag inbrengen in de politiek. Daarom heb ik moeite met partijen die mensen uitsluiten, zoals de PVV.”

Vrijheid
“De ChristenUnie mag het woord ‘vrijheid’ claimen wat mij betreft. Met de Unie van Utrecht (1579), waar Overijssel deel van uitmaakte, hebben we met elkaar uitgesproken: ‘Er zij vrijheid van godsdienst in dit land.’ Ik voel er niets voor om dat af te zwakken.”

Randstadkabinet
“Overijssel heeft baat bij een goede samenwerking met de drie noordelijke provincies en ook met Gelderland. Daar waar het nodig is slaan we de handen ineen en zoek ik contact met de collega’s uit deze provincies. Zo kunnen we Noord- en Oost-Nederland sterk houden. Hard nodig als dit kabinet te sterk gericht blijft op de Randstad.

Tekst: Tjitske Kuiper

« Terug

Archief > 2011 > februari

Geen berichten gevonden