N340 onderwerp van discussie in Hardenberg

woensdag 16 februari 2011

Op 15 februari werd in Hardenberg het debat gevoerd tussen CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks. Statenleden en potentiele Statenleden voerden het woord onder leiding van Marcel van Dijk. Het behoud van monumenten en het opknappen van kerken was volgens Sybren Stelpstra, kandidaat voor de Provinciale Staten namens de ChristenUnie, gezichtsbepalend. De discussie ging echter met name over de N340 en de aansluitingen vanuit Hardenberg/Heemse. Elke partij, met uitzondering van Groen Links, zag daar noodzaak toe en stelde dat als de provincie A zegt er ook B gezegd moet worden. Ze beloofden de vragen van de insprekers serieus te nemen.

In dat verband kwam de rol van het openbaar vervoer ook aan de orde. Sybren Stelpstra pleitte voor verdubbeling van de spoorlijn Zwolle-Emmen en aansluiting en op delen verdubbeling van de lijn Marienberg Almelo. ”Investeren in mobiliteit moet je op meerdere fronten doen”, zo stelde hij, “ook m.b.t. het goederenvervoer over spoor en water”. Even nog ging de discussie over of steden of het platteland meer geld moesten krijgen. Vanuit de CU werd dit als een non-discussie bestempeld omdat deze inhoudsloos is. Je moet kijken naar behoeften en wat noodzakelijk is. Daarop werd snel overgestapt naar het onderwerp krimp en vergrijzing. Daar werd door vrijwel alle partijen over gesteld dat dit een taak van de gemeenten was.

Stelpstra vond dat je het bovenlokale moet regelen en dat juist op dit vlak de provincie een regierol heeft. Waar de VVD pleitte voor veel ruimte van uitbreiding van industrie en gewenste woningbouw, vond hij dat dit in overleg met gemeenten eerst onderzocht moest worden om onderlinge concurrentie tussen gemeenten tegen te gaan. Ook brak hij een lans voor meer “noaberschap”, zodat mensen elkaar in een vergrijzende samenleving ook meer helpen. “De provincie kan zoiets initiëren met een subsidie, maar de samenleving zal het uiteindelijk zelf moeten doen”. In de discussie over landbouw en bio-industrie leek het CDA daags een ommezwaai te hebben gemaakt m.b.t megastallen, de VVD ruimte voor ondernemers zocht, de PvdA opkwam voor een ethische behandeling van dieren met consequenties van kostenverhogingen, Groen Links kleinschaligheid wilde en de ChristenUnie het begrip megastallen een containerbegrip vond. “Je kunt er van alles onder scharen, het is zinvol limieten te stellen aan bouwblokken, zo betoogde Sybren Stelpstra. “Meer intensieve veehouderij zal ingepast moeten worden, zodat er in de woonomgeving en natuur geen last is van stank en verkeer, door bijvoorbeeld het hanteren van stankcirkels.

De avond werd afgesloten met een slotbetoog van een minuut van elke debater. Voor de ChristenUnie bracht Stelpstra naar voren dat de samenleving en christelijke waarden belangrijk zijn voor het ChristenUnie. Zij hebben Nederland i.c. Overijssel gebouwd. Daarin past geen gedoogbeleid van drugs en prostitutie.” In naoborschap gaat het om trouw, eerlijkheid, elkaar helpen en bouwen aan de samenleving”, zo besloot hij. De avond werd door de aanwezigen als enerverend ervaren. De onderwerpen hadden voornamelijk betrekking op de provincie en veel daarvan werden gevoed of becommentarieerd vanuit de zaal.

« Terug

Archief > 2011 > februari

Geen berichten gevonden