Op werkbezoek in Zweden

Zwedenwoensdag 22 september 2010

Een werkbezoek van de commissie Jeugd, Sociale Infrastructuur aan diverse organisaties op het gebied van jeugd, welzijn in Stockholm te Zweden.
Mede op initiatief van het statenlid Henriette van der Graaf is dit werkbezoek tot stand gekomen. Voorts is zij direct betrokken geweest bij de organisatie.

Vanuit de thema’s uit de nota Samen en Overijssel richtte dit werkbezoek zich op projecten op het gebied van jeugdzorg en preventie, waarbij in het bijzonder aandacht is geschonken aan alcoholbeleid jongeren en centra voor jeugd en gezin. Opvoedkundige ondersteuning is bijvoorbeeld de gewoonste zaak van de wereld in Zweden en is daar lokaal geregeld. Projecten met betrekking tot sociale cohesie en Sociaal flankerend beleid. Hoe geeft Zweden hier vorm aan?

Bezocht zijn:

Zweeds Nationaal Bestuur voor Jeugdzaken.

Zweeds association of local authorities (vergelijkbaar met ned. VNG)

Kinderombudsman. Bewaking van de rechten van het kind.

Family Center (een centrum voor Jeugd en gezin in een wijk met alleen allochtonen). Instantie Save the children. Deze richten zich op naleving van de rechten van het kind.

Kulturhus (niet echt te vergelijken met Nederland) scholen, activiteiten, contacten met in moeilijke omstandigheden levende gezinnen, vrouwen.

Provincie Stockholm, met een presentatie over hun taken op het gebied van jeugd enz.

Deze afsluiting vond plaats in het Tessinska paleis t.o. het koninklijk paleis. Hier werden wij ontvangen door de gouverneur van Stockholm dhr. Per Unckel en de Nederlandse ambassadeur dhr. Jan Edward Craanen met hun naaste medewerkersters.

Op de foto in het midden met rode das de gouverneur van de provincie Stockholm. Naast hem aan zijn rechterkant o.a. de ChristenUnie statenleden Henriette van der Graaf en Klaasje Huisman. Aan de linkerkant van de gouverneur dhr. P. Schipper, voorzitter JSC met daarnaast de ambassadeur.

« Terug

Archief > 2010 > september

Geen berichten gevonden