Statenfractie ChristenUnie stelt vragen over zorgboerderijen

dinsdag 31 januari 2006

De laatste maanden zijn er door o.a. de media en Gedeputeerde Staten veel positieve geluiden rondom zorgboeren geuit. Dat doet de statenfractie ChristenUnie Overijssel deugd, want wij maken ons sinds jaar en dag erg sterk voor een goede invulling van de (jeugd) zorg.

Toch deden geluiden uit het veld - minder juigende geluiden - ons er toe besluiten om een onderzoek uit te voeren onder de zorgboeren in Overijssel. Dit onderzoek heeft tot de volgende vragen geleid:

Aan het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel
Postbus 10078,
8000 GB Zwolle.                                                           
 
 
Rijssen, 31 januari 2006
 
Onderwerp: schriftelijke vragen over zorgboerderijen in Overijssel.
 
Geacht college,
 
De statenfractie van de ChristenUnie Overijssel heeft met genoegen kennis genomen van de positieve signalen die over de zorgboerderijen in Overijssel zowel in de media als door uw college de laatste maanden zijn geuit.
 
De statenfractie van de ChristenUnie juicht dan ook toe dat er een duidelijke trend te constateren is aangaande initiatieven van agrariërs om hun bedrijfsvoering om te zetten of aan te vullen met zorgtaken. 
 
De statenfractie van de ChristenUnie constateert desalniettemin ook – middels eigen onderzoek– dat:
1.       De begeleiding door de diverse zorginstellingen richting de zorgboeren in sommige situaties te wensen overlaat, waardoor de kwaliteit van de geboden zorg hoger zou kunnen zijn dan het momenteel is;
 
2.       De vergoedingen richting zorgboeren (nog) niet eenduidig én formeel wettelijk zijn vastgelegd, waardoor de zorgboeren in de praktijk lang niet altijd de marktconforme vergoedingen ontvangen;
 
3.       Door het ontbreken van een verplicht certificeringsysteem er onvoldoende zicht is op de waarborg én controle van de kwaliteit van de geboden zorg.
 
De statenfractie van de ChristenUnie vreest dan ook dat de hierboven genoemde bevindingen tot gevolg kan hebben dat de kwaliteit van de zorg in het geding komt.
 
Het bovenstaande brengt ons op de volgende vragen:
 
 
  1. Kan uw college aangeven of u, met betrekking tot de hierboven genoemde gebieden, een taak hebt en zo ja welke;
 
  1. Kan uw college aangeven of de door ons geconstateerde feiten juist zijn;
 
  1. Kan uw college aangeven of u – wanneer u de vorige vraag in positieve zin beantwoordt - bereid bent bij een overeenkomstige uitkomst als de onze:
3a. Dusdanig op te treden dat de kwaliteit van de geboden zorg – met name gericht op de communicatie en begeleiding richting en tussen zorginstelling en zorgboer – een kwaliteitsimpuls krijgt en zodoende naar een hoger niveau -
dan nu het geval is - wordt getild;
 
3b. Bij eventuele constatering van inconsequenties met betrekking tot de huidige vergoedingsregeling deze tot een consequent uitgevoerde marktconforme vergoedingsregeling om te buigen;
 
3c. Aan te geven welk standpunt u huldigt aangaande het verplicht stellen van een kwaliteitssysteem
en/of certificeringsysteem (dat momenteel niet meer dan een vrijwillig karakter heeft).
 
In afwachting van uw antwoord verblijf ik,
 
met vriendelijke groet,
 
namens de statenfractie van de ChristenUnie,
 
Freek Nieuwenhuis,
tel.nr.:   0548-515066
0622609503
e-mail:             fnieuwenhuis@zonnet.nl
 
 

« Terug

Archief > 2006 > januari

Geen berichten gevonden