Statenfractie ChristenUnie stelt zich pro-actief op in het brede publieksdebat

donderdag 06 oktober 2005

De Provinciale Staten van Overijssel organiseren in november een publiek debat met als eerste thema: ‘Hoe wil ik oud worden in Overijssel’.

Vooruitlopend op dit debat, dat zich voornamelijk richt op wonen in zorg, heeft de statenfractie ChristenUnie een notitie uitgebracht over deze twee onderwerpen. Deze notitie is zowel aan het College van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten als aan alle relevante maatschappelijke instellingen in Overijssel aangeboden.

De Provinciale Staten van Overijssel organiseren in november een publiek debat met als eerste thema: ‘Hoe wil ik oud worden in Overijssel’.
 

Vooruitlopend op dit debat, dat zich voornamelijk richt op wonen in zorg, heeft de statenfractie ChristenUnie een notitie uitgebracht over deze twee onderwerpen. Zo vraagt deze fractie bijvoorbeeld, wanneer het om wonen gaat, aandacht voor een meersporig woonbeleid. Om de vergrijzing te lijf te gaan, vindt de ChristenUnie dat er op provinciaal en lokaal niveau meer ruimte moeten zijn voor de verschillende wensen van ouderen. De overheid moet uiteraard zelf haar verantwoordelijkheid nemen, maar ze dient ook open te staan voor initiatieven van de burgers. Mensen moeten niet belemmerd worden door een al te strakke wet- en regelgeving. De ChristenUnie is van mening dat de vergrijzing niet alleen bedreigingen maar ook kansen met zich meebrengt. Immers, zelfstandige en actieve ouderen zijn broodnodig in onze maatschappij. We mogen ouderen niet laten uitrangeren, we moeten ze laten participeren.Ten aanzien van de zorg wordt in de notitie aandacht gevraagd voor met name de palliatieve zorg en de mantelzorg. Deze vormen van zorg mogen in de toekomst niet het kind van de rekening worden, terwijl dat wel dreigt. Zo zijn bijvoorbeeld met betrekking tot hospices er nog witte plekken op de provinciale kaart te zien. Aanbod en vraag zijn niet goed op elkaar afgestemd. En dat terwijl de vraag naar palliatieve zorg waarschijnlijk de komende jaren flink zal stijgen. Ook de mantelzorg komt in de toekomst meer onder druk te staan. Schrijnende situaties doen zich nu al voor, voornamelijk binnen etnische minderheidsgroepen, zoals bijvoorbeeld de Molukkers. Een van de oorzaken daarvan is de aangescherpte indicatierichtlijn, waardoor menigeen niet die zorg kan krijgen die zo wenselijk is. Kortom, de statenfractie van de ChristenUnie Overijssel heeft oog voor de vergrijzing en hart voor ouderen. De fractie pleit dan ook voor de menselijke maat én voor maatwerk. 

De integrale tekst van deze notitie staat in het veld nieuws/fractiebijdragen

« Terug

Archief > 2005 > oktober

Geen berichten gevonden