Subsidies Vrijwilligerswerk

maandag 20 oktober 2003

De fractie van de ChristenUnie heeft veel waardering voor de stimulering van het vrijwilligerswerk in Overijssel door een subsidieregeling van de provincie. De fractie betreurt echter dat de regeling zo streng is geworden dat regionale afdelingen van landelijke organisaties geen subsidie meer kunnen krijgen. De fractie heeft daarom vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld.

Onderwerp: subsidiering vrijwilligerswerk in Overijssel
(vragen ex artikel 39 Reglement van orde voor de vergadering en andere werkzaamheden van Provinciale Staten van Overijssel)

Geacht college,

In de media attendeert uw college vrijwilligersorganisaties op de mogelijkheid om op grond van de subsidieverordening welzijn Overijssel 2002 een subsidie aan te vragen voor vrijwilligerswerk dat in Overijssel plaatsvindt.
Het gaat om een bedrag van maximaal € 2.090,-- om op deze wijze vrijwilligersorganisaties in Overijssel te steunen in de kosten van bestuur, activiteiten en/of kadertraining.
De subsidieregeling is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties in de provincie Overijssel die een maatschappelijke meerwaarde hebben en tenminste op regionale schaal werkzaam zijn.
De fractie van de ChristenUnie heeft veel waardering voor de stimulering van het vrijwilligerswerk in Overijssel door deze subsidieregeling.
Minder waardering kunnen wij opbrengen voor het gegeven, dat in 2002 de subsidieregeling dusdanig is gewijzigd, dat het overleggen van statuten waaruit blijkt dat de instelling in Overijssel is gevestigd een keiharde voorwaarde is geworden voor subsidie.
Dit betekent dat een regionale afdeling van een landelijke organisatie,die op grond van een reglement wel kan aantonen dat zij in de provincie is gevestigd, niet meer voor subsidie in aanmerking komt.
Een voorbeeld hiervan zijn de drie Regionale Federatie van ouderverenigingen in Overijssel, Yssel Vecht, Zuid-West Overijssel en Twente. De RfvO-en zetten zich als vrijwilligersorganisatie in voor de belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke handicap, maar komen op basis van aanscherping van de regels niet meer voor een subsidie in aanmerking.
De fractie van de ChristenUnie vindt dit een onjuiste uitwerking van de regelgeving en is van mening, dat op deze manier beslist noodzakelijk vrijwilligerswerk onmogelijk wordt gemaakt.

Naar aanleiding van het vorenstaande zien wij dan ook graag antwoord van uw college op de volgende vragen:

1. heeft uw college zich in 2002 bij de wijziging van de subsidieverordening welzijn 2002 gerealiseerd wat de gevolgen zijn voor provinciale vrijwilligersorganisaties die reeds subsidie ontvingen;
2. is bekend hoeveel vrijwilligersorganisaties in de provincie Overijssel (die aangesloten zijn bij een landelijke koepel) de dupe zijn geworden van de aanscherping van de regels;
3. kunt u ons een overzicht verstrekken van de onder 2 genoemde organisaties;
4. is uw college bereid vrijwilligersorganisaties in Overijssel die weliswaar niet beschikken over statuten, maar wel over een reglement waaruit blijkt dat zij in de provincie gevestigd en werkzaam zijn alsnog voor een subsidie in aanmerking te laten komen;
5. indien u vraag 4 ontkennend beantwoordt bent u dan bereid te bevorderen dat de subsidieregeling in die zin wordt gewijzigd dat ook vrijwilligersorganisaties die kunnen aantonen dat zij werken en gevestigd zijn in de provincie Overijssel voor subsidie in aanmerking komen.


Uw antwoord zien we graag op korte termijn van u tegemoet.

Met vriendelijke groet,
namens de ChristenUnie Statenfractie,

Freek Nieuwenhuis, statenlid
en
Johan Oldenburger, fractievoorzitter





« Terug

Archief > 2003 > oktober

Geen berichten gevonden