Statenvragen Straatfestivals

woensdag 18 juni 2003

De provincie Overijssel heeft meer dan 55.000 euro aan de organisatie van het Overijssels Straattheaterfestival gegeven. Met dit geld worden straattheaterfestivals mogelijk gemaakt. Helaas zijn hier soms zeer aanstootgevende groepen bij betrokken. De ChristenUnie vraagt aan het College of het mogelijk is om dergelijke theatergroepen te weren. In een tijd waarin waarden en normen gelukkig weer genoemd mogen worden, past een optreden van dergelijke aanstootgevende groepen echt niet.

CHRISTENUNIE STATENFRACTIE OVERIJSSEL



Aan het college van Gedeputeerde Staten van
Overijssel,
Postbus 10078,
8000 GB Zwolle. 17 juni 2003.

Onderwerp: schriftelijke vragen Overijssels Straattheaterfestival

Geacht college,

Via het Dagblad de Twentsche Courant/Tubantia hebben wij als ChristenUniefractie kennis genomen van een optreden van het Overijssels straattheaterfestival wat inmiddels in Oldenzaal, Enschede en Hardenberg heeft plaatsgevonden.Het optreden in Enschede van de Franse groep Cacahuete heeft voor de nodige commotie gezorgd.

Winkeliers in de Enschedese Haverstraatpassage hebben zich erg gestoord aan de artiesten van deze groep, die zich vrijwel bloot in de etalage of vlak daarvoor hadden geposteerd. Het meevoeren van een omafiguur in een doodskist stuitte menig winkelier eveneens tegen de borst. Ook de toeschouwers konden weinig waardering opbrengen voor deze vorm van straattheater.

Vorig jaar heeft een dergelijk aanstootgevend optreden ook voor de nodige onrust onder de bevolking van Nijverdal gezorgd. In een bij de optredens behorend boekwerkje/brochure wordt letterlijk geschreven “In Nijverdal is men er nog niet over uitgepraat wat de Franse groep Cacahuette daar vorig seizoen aanrichtte met een met een moeder gevulde doodskist enz.”

In een tijd waarin allerwegen de roep klinkt naar normen en waarden (fatsoen moet je doen) is een dergelijk optreden in het publieke domein aanstootgevend en brengt onze fractie tot de volgende vragen:

a. heeft uw college vorig jaar kennis genomen van het aanstootgevende optreden
van de Franse groep Cacahuette in Nijverdal;
b. onder welke voorwaarden heeft uw college een subsidie van euro 55.525,-- aan de organisatie van het Overijssels straattheaterfestival verstrekt;
c. indien vraag 1 met ja wordt beantwoord was dan het optreden van de onder 1 genoemde groep voor uw college geen aanleiding deze groep in overleg met de deelnemende gemeenten niet opnieuw uit te nodigen voor een optreden;
d. is uw college bereid alsnog de nodige stappen te ondernemen om een optreden
van de onder 1 genoemde groep in de plaatsen Almelo, Nijverdal, Hengevelde,
Zwolle, Losser, Dedemsvaart, Borne, Raalte en Diepenheim te voorkomen.

Met vriendelijke groet,
Namens de statenfractie van de ChristenUnie,


Freek Nieuwenhuis
0548-515066


« Terug

Archief > 2003 > juni

Geen berichten gevonden