Overijsselse Omgevingsvisie aangenomen door Staten

shutterstock_6912079[1]vrijdag 03 juli 2009

Sinds woensdagmiddag heeft Overijssel een Omgevingsvisie. Provinciale Staten stemden met 39 stemmen voor en 7 tegen het plan én de verordening. In de Omgevingsvisie is het streekplan, verkeer- en vervoerplan, waterhuishoudingsplan en milieubeleidsplan samengevoegd tot één, volledig integraal provinciaal beleidsplan voor de fysieke leefomgeving, om ruimte te bieden aan kwaliteit en ontwikkeling.


Er ging een langdurig proces aan vooraf. In het voorjaar hielden Provinciale Staten grootscheepse hoorzittingen om de honderden indieners van ‘zienswijzen’ –burgers en organisaties, gemeenten en instellingen- op de ontwerp-Omgevingsvisie te zien en te horen. Daarna volgden commissievergaderingen, waarbij het beleidsstuk door de Overijsselse Statenleden nauwkeurig onder de loep genomen werd. De uitkomsten van de hoorzittingen werden meegenomen bij de opinievorming.

--

Natuur en landbouw

De Omgevingsvisie werd vandaag niet zonder slag of stoot aangenomen. Er werden vijf moties en zesentwintig amendementen ingediend. Daarvan werden twee moties en twaalf amendementen aangenomen, waarmee het stuk op verschillende punten werd aangescherpt. Op het gebied van natuur en landbouw kwam het CDA (Jan Evering) met een amendement om te voorkomen dat het beleid in niet-reconstructiegebieden gelijk getrokken wordt met het beleid in de zogenaamde verwevingsgebieden in Salland en Twente. De ChristenUnie (Egbert Kooiker) zorgde met een amendement voor een pas op de plaats voor wat betreft de begrenzing van de Robuuste Verbindingszone Hardenberg. Men wil eerst de uitkomst van een onderzoek naar een breed gedragen tracé in de gemeente Hardenberg afwachten. De motie van partijgenoot Oostra moet bevorderen dat in het gebied Weerribben/Wieden (Wanneperveen) de grenzen van het Natura 2000 gebied óp de grens van de Habitatrichtlijn komt te liggen. De Staten stemden hier unaniem voor.

SP amendementen (Jean Rouet), over ruimtelijke kwaliteit in de groene omgeving kregen te weinig stemmen. Dat gold ook voor GroenLinks amendementen (Daphne Dertien), over de term duurzaamheid in de Omgevingsvisie. 

Steden en dorpen, duurzaamheid en kwaliteit

Vrijwel eensgezind waren de Staten over een amendement van het CDA (Jan Telleman) om het concept “De stad als duurzame energieproducent” verder uit te diepen. Daarbij gaat het onder meer om mogelijkheden voor zonne-energie, aardwarmtewinning en koude/warmteopslag. De PvdA (Jannes Bouma) kreeg de handen op elkaar voor een motie gericht op het bevorderen van ruimtelijke kwaliteit bij de inrichting van stad en platteland en de versterking van stadsrandzones.

Bedrijventerreinen, duidelijkheid

Overijsselse bedrijventerreinen kregen de aandacht in amendementen van PvdA (JanJaap Kolkman) en CDA (Martin Reesink). Zo moet volgens de laatste meer ‘schuifruimte’ (nieuwe locaties voor wonen of bedrijventerreinen ten behoeve van uitplaatsing, red.) komen om de herstructurering van bedrijventerreinen vlotter te laten verlopen. Een VVD amendement (Erwin Hoogland) pleitte voor duidelijkheid richting gemeenten waar het gaat om provinciaal belang. ‘De verantwoordelijkheid voor een goede ruimtelijke ordening ligt in beginsel bij gemeenten, tenzij het belang gemeentelijk niveau ontstijgt. De Omgevingsvisie is daarbij een belangrijk instrument, voor de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving’ aldus het amendement dat met grote meerderheid werd aangenomen.  

Infrastructuur

Via een amendement van het CDA (Laura Antuma) zal de N 348 -wegvak Raalte-Ommen- in de Omgevingsvisie opgenomen worden in de hoofdinfrastructuur van de provincie.

Een PvdA amendement (Henk Heskamp) voor de verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer, voor het uitzoeken de mogelijkheden van spoorwegverdubbelingen, inhaalsporen en elektrificatie, werd unaniem aanvaard.

Kijk voor alle moties, amendementen en stemmingen (vanaf 2 juli) op http://provincialestaten.overijssel.nl of bel met de Statengriffie, tel. 038 499 8780

Informatie: Provincie Overijssel, Statengriffie, Geke Mateboer, telefoon 038 499 87 88

 

 

« Terug

Archief > 2009 > juli

Geen berichten gevonden