Bijdrage Perspectiefletter PS 27 juni 2007

maandag 02 juli 2007

WIJ GAAN OP WEG

De 100 dagen van deze Provincie zitten er op.



Het College heeft ons met de Perspectiefletter een financiële vertaling van het Coalitieakkoord gegeven. Wat opvalt is de Dynamische Investeringsagenda die bedoeld is om de zes nieuwe beleidslijnen met kracht vorm te geven. We kunnen gerust spreken van een trendbreuk:
De ontwikkelingsreserve is bepaald op € 450 miljoen voor de komende vier jaar. Let wel, dit komt bovenop de beleidsbegroting 2007 die PS al heeft vastgesteld en daar wordt via de 13de begrotingswijziging nog een bedrag van € 35 miljoen tot met 2011 bijgeplusd.
Geld speelt bijna geen rol meer, zou je zo denken.

Dynamiek is goed, maar te veel dynamiek kan weleens leiden tot dynamiet; een begroting die oververhit raakt en van binnenuit wordt opgeblazen, doordat teveel tegelijk via allerlei vitale coalities geregeld moet worden.

Het College gaat op pad in stevig marstempo; het geld moet besteed worden!!!! Wij horen nu al graag voor welke hoofdlijnen GS via de methodiek van &overijssel als eerste inzet en geld voor wil vrijmaken uit de Ontwikkelingsreserve.

De ChristenUnie doet graag onze bijdrage in uw rugzak.. Wij vragen het College bij de informatiebrief in oktober antwoord te geven op onderstaande vragen:
De ChristenUnie wil bij de begroting 2008 budget beschikbaar stellen vanuit de Ontwikkelingsreserve voor:

De hoofdlijn Sociale Infrastructuur:
1. a. preventie van alcoholgebruik en het tegengaan van andere vormen van verslavingen;
b. provinciebrede bestrijding van de problematiek rond de loverboys en -girls;
c. positie van allochtone ouderen, die onvoldoende gebruik maken van de mogelijkheden tot ondersteuning van mantelzorgers en zorg rondom het levenseinde.
Kan het College aangeven of genoemde onderwerpen prioriteit kunnen vinden onder de Sociale Infrastructuur (20 miljoen in 4 jaar?)

De hoofdlijn Mobiliteit
2. a. in het coalitieakkoord heeft de ChristenUnie met blijdschap geconstateerd dat versnellen van de rondweg Stadshagen ten behoeve van de ontsluiting van Zwartewaterland als doelstelling is opgenomen.
Kan het College in de Ontwikkelingsreserve aangeven onder welke post het budget is opgenomen en hoe groot dat budget is?
b. onder verkeer en Vervoer staan een aantal pm-posten, nl de maatregelen voor de ontsluiting Zwolle en het PVVP/Dynamische beleidsagenda.
Komt het College in de informatiebrief van oktober met aanvullende voorstellen? Wij achten nadere precisering van het budget zeer gewenst.
c. waar haalt de provincie het budget van vandaan om te gebruiken voor pilots gratis openbaar vervoer in Zwolle en Enschede? Heeft PS daar over besloten?

De hoofdlijn Impuls voor werk
3. In het Coalitieakkoord spreekt het College over een gekwalificeerd aanbod voor alle niveaus van de arbeidsmarkt. Dit is een zeer breed begrip, daar valt iedereen onder!
Wat wil het College hier precies mee en welk budget staat daarvoor?

De hoofdlijn kwaliteit leefomgeving:
Het opknappen van de stationsomgeving is en goed initiatief. Hoe verhoudt zich het budget voor de grote steden met dat voor Steenwijkerland en Hardenberg

4. Hoe staat het College tegenover het grote Stedenbeleid? Bespeur ik een wijziging in de marsroute of is tegemoet gekomen aan het verzoek van de burgemeesters van de grote Steden om een verhoging van het budget?

5. In de informatiebrief van 2008 wil de ChristenUnie graag een uitgewerkt overzicht van de kleinere subsidieregelingen die het College wenst te beëindigen of samen te voegen (blz 21 van het Coalitieakkoord).

6. Op de hoofdlijn natuur en duurzaamheid heeft de ChristenUnie op zeer deskundige wijze het voortouw genomen om goede kaders te stellen en adequate indicatoren aan te wijzen. De uitwerking van het Energiepact heeft daarom onze bijzondere aandacht, mede gezien het beschikbare budget.

7. Is het extra Rijksgeld voor de bestrijding van wachtlijsten in de jeugdzorg in Overijssel in 2006 volledig benut?


Afsluitend voorzitter,
Na Ruimte voor Actie komt er nu Actief Overijssel.
Een grote plaats ruimt u in voor het debatcentrum en het nieuwe Overijsselse Trendbureau. (blz 21 coalitie akkoord).
U noemt daar thema’s als sociaal-economische uitval, effecten van klimaatverandering,
regionale verschillen in sociaal-economisch ontwikkeling en ontwikkeling van de zorgvraag. De ChristenUnie denkt daar graag in mee en vindt dat PS daar duidelijk bij betrokken moet zijn.

Samenwerking begint bij de inhoudelijke visie op patronen in de maatschappij:
die zin uit het College akkoord raakte me! Het doet een beroep op mij als mens en als politicus; hoe zit de samenleving in elkaar, waar staan we voor.
Ik denk even aan het project Overijsselse symbolen voor de vrijheid ter gelegenheid van het bevrijdingsfestival afgelopen mei;
Ik denk aan de bijeenkomst die de Commissaris ongeveer een jaar geleden hield Over Vrijheid van meningsuiting.
Ik denk aan de tragiek van jongeren en ouderen die geen zin, geen levensdoel meer zien:
waar eenzaamheid, isolement, uitsluiting of groepsdwang ongewenste vormen aannemen.
Ik denk ook aan jongeren en ouderen die een weg zoeken in een snel veranderende netwerksamenleving, die vanuit hun eigen achtergrond en overtuiging naar elkaar omzien en een positieve bijdrage aan de samenleving leveren.

Dan draagt politiek bij aan de opbouw van de samenleving
Voorzitter, zo gaan wij als ChristenUnie op weg..Marjan van der Bent, 27 juni 2007

« Terug

Archief > 2007 > juli

Geen berichten gevonden