Uit de Tubantia van 28 februari 2007

donderdag 01 maart 2007

RIJSSEN Als een ouwe rot in het politieke vak gaat Freek Nieuwenhuis de verkiezingen van 7 maart tegemoet. „Ik zit al sinds het begin van de jaren ’80 in de politiek, in eerste instantie bij de RPF. Na de fusie met de GPV tot ChristenUnie was ik als burger alleen nog op de achtergrond actief.”
Maar in de politiek kan het snel gaan. „In 1983 kwam ik in het landelijk bestuur van de RPF. Vanaf 1988 ben ik plaatselijk actief als bestuurslid en momenteel als schaduwfractielid van de raadsfractie. In 2003 ben ik gekozen voor mijn eerste Statenperiode en dat is zo goed bevallen dat ik me weer verkiesbaar heb gesteld.”
Veel mensen weten volgens Nieuwenhuis niet wat de provincie doet. „Een kwestie van onbekend is onbemind. De provincie is ook zéker niet overbodig.” De geboren en getogen Rijssenaar geeft een voorbeeld: „Er is nog altijd verborgen armoede in Overijssel. Daarom moeten de voedselbanken goed georganiseerd zijn, want veel mensen zijn nog te trots om naar de voedselbank te stappen.”
Voor Nieuwenhuis, oud-ambtenaar, zijn de bijbel en het geloof belangrijk. Dit vormt ook de basis waarmee Nieuwenhuis de politiek is ingegaan. „Ik handel vanuit christelijke waarden en normen. De helpende hand bieden en opkomen voor de zwakkeren en kwetsbaren in de samenleving is een bijbelse waarde voor mij.”
De fractie van de ChristenUnie moet zich, volgens Nieuwenhuis, richten op de breedte- en gehandicaptensport. „Ik spreek uit eigen ervaring, mijn dochter is licht gehandicapt maar speelt prima tafeltennis. Die twee takken van sport moeten we verder uitdiepen.”
De afgelopen jaren waren voor de kleinere partijen in de provincie een tijd van achter de feiten aanlopen. Door de grote samenstelling van de coalitie, CDA, PvdA en VVD, was er geen doorkomen aan. „We hebben geen echte oppositie kunnen voeren, één van de drie had in de oppositie gemoeten. Bij een goede uitslag, vier of vijf zetels, bij de verkiezingen zal de ChristenUnie bereid zijn verantwoordelijkheid te dragen en deelname aan het college van Gedeputeerde Staten niet uit de weg gaan.”
In zijn vrije tijd is Nieuwenhuis lid van de Culturele Raad in Rijssen en zingt hij in het Rijssens Mannenkoor. „Dat is erg leuk, we hebben altijd een gevarieerd repertoire.” De vader van vier kinderen en opa van twee kleinkinderen is een vroege vogel. „Ik ga elke morgen zwemmen. Om 7.15 uur lig ik al in het water.” Daarnaast heeft Nieuwenhuis nog een aantal vrijwilligersbaantjes. „Je inzetten voor de maatschappij, het vrijwilligerswerk, maakt je echt rijker.”

« Terug

Archief > 2007 > maart

Geen berichten gevonden