Bijdrage ChristenUnie aan debat over voorstel PS/2007/18: Evaluatie

maandag 26 februari 2007

Klik verder voor de bijdrage van de ChristenUnie door Johan Oldenburger over het voorstel Evaliatie in de Statenvergadering van woensdag 21 februari.

Meneer de Voorzitter,

Met het afsluiten van deze statenperiode wordt ook een eerste duale periode afgesloten.
Een goed moment om juist vanuit dat aspect even terug te blikken.
Een goed moment ook om met de opgedane ervaringen een aantal lijnen voor de volgende periode uit te zetten en ook enkele beslissingen te nemen.

Zonder op allerlei details in te gaan kun je vaststellen dat er stappen zijn gezet in de duale verhoudingen en de manier van werken die daar mee verband houdt. Het zal geen verbazing wekken als ik constateer dat verdere stappen nodig zijn. Stappen die verband houden met interne processen, maar zeker ook met externe processen.

Het voorstel dat nu voor ligt gaat vooral over onze eigen manier van werken en verbeteringen die daarin kunnen worden aangebracht.

De ChristenUnie fractie kan zich vinden in de voorstellen die in dit statenvoorstel worden gedaan
We plaatsen daarbij nog de volgende kanttekeningen.

De taak van de vice-voorzitter wordt behoorlijk verzwaard qua inhoud, maar zeker ook voor wat betreft de tijdsbesteding . Dat zal er toe leiden dat niet elk statenlid deze functie zal ambiëren of op zich kan nemen. Aan de suggestie die het huidige presidium doet om de benoeming te laten plaatsvinden via hoofdelijke stemming, zal vooraf moeten gaan het kandideren van Statenleden, die aan het nieuwe profiel kunnen voldoen. Bovendien ligt het voor de hand om bij facilitering ook te denken aan een financiële tegemoetkoming.

Mijn fractie vindt het een goede stap om de procesmatige rol van de griffie te versterken.
In het besluit wordt gesproken over het Presidium dat nader advies van GS inwint. Is hier sprake van het nieuwe Presidium, zo vroegen we ons af. Effectuering van dit deel van het besluit mag niet te lang op zich laten wachten.

Voor wat betreft de aanbevelingen geef ik voor mijn fractie het signaal af dat de aanbeveling over het splitsen van de statendag wat ons betreft nu ook tot besluitvorming had mogen leiden.

Voor wat betreft een verdere stap op de weg van duale verhoudingen onderschrijven wij van harte de suggesties met betrekking tot de statenagenda. Het voorstel is niet duidelijk in de begrippen: dynamische langetermijnagenda en statenagenda. Misschien kan het
presidium daar nog iets over zeggen.

« Terug

Archief > 2007 > februari

Geen berichten gevonden