ChristenUnie pleit voor armoedebestrijding in de landbouw

donderdag 14 december 2006

Armoedebestrijding ligt de ChristenUnie na aan het hart en daarom heeft de ChistenUnie zich ingezet voor de provinciale werkgroep armoedebestrijding.















De Bijbel is er duidelijk over en kent bijna 2000 teksten die over armoede en onrecht handelen. Vb hiervan zijn: je brood delen met de hongerigen, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die geen kleren bezit, je bekommeren om je medemens veraf en dichtbij enz. De ChristenUnie heeft zich daarom van harte ingezet voor de provinciale werkgroep armoedebestrijding.
Wij vinden het schokkend dat in onze rijke samenleving medemensen grote moeite hebben om in minimale benodigdheden voor levensonderhoud te voorzien. Het onderzoek laat duidelijk zien dat de problematiek ook in Overijssel speelt. Van de grote steden springen Enschede en Almelo er uit, maar ook de relatieve achterstand van bijvoorbeeld Kampen, Steenwijkerland, Tubbergen en Hof van Twente raakt ons.
 
In het Statenvoorstel wordt aangegeven dat er sprake is van stille armoede in agrarische gezinnen. Verborgen armoede op het platteland komt helaas nog steeds veel voor.
Per jaar stoppen meer dan 2000 boeren en tuinders. Degenen die hun bedrijf voortzetten hebben te maken met de verdergaande liberalisering en regelgeving. Zware financieringslasten door uitbreiding of bedrijfsovername zijn geen uitzondering. Dit heeft zijn weerslag op het hele gezin, juist omdat bedrijf en gezin zo nauw met elkaar verweven zijn.
De problematiek is verborgen; boeren zitten niet in de bijstand en gaan niet naar een voedselbank. De weg via de gemeenten en provinciale steunfuncties levert weinig respons in de landbouw op. Het signaleren van de armoedeproblematiek op het platteland is een vak apart en gebaseerd op vertrouwen. Het hele netwerk rondom de ariër kan hierbij in beeld zijn: van voerleverancier tot veearts, van diaken tot maatschappelijk werker.
Maatschappelijke organisaties als de Telefonische hulpdienst agrariërs, de werkgroep kerk en landbouw van de PKN, Contact Christenagrariërs, Zorg om boeren, agrarisch maatschappelijk werk van Carinova kunnen wellicht een sleutelrol vervullen bij het initiëren en coördineren van projecten.
De ChristenUnie vindt dan ook dat projecten gericht op de landbouwsector voor financiering uit het armoedefonds in aanmerking moeten komen. Wij verzoeken het college hier positief op te reageren en dit in de uitvoering van de subsidieregeling mogelijk te maken.

« Terug

Archief > 2006 > december

Geen berichten gevonden