Techbase Twente

Vliegveld_Twentewoensdag 20 juli 2016

De ChristenUnie wil investeren in de Technology Base, als technologisch hoogwaardig bedrijventerrein en een beperkte zakelijke vliegfunctie. Die lijn hebben we uitgestippeld met de route Wientjes. Op die manier moet worden bijgedragen aan de werkgelegenheid in Twente en het versterken van de kracht van de Twentse economie. De ChristenUnie gelooft niet in een brede burgerluchthaven. Dat perspectief is te smal. Die lijn vertolkte fractievoorzitter Jan Westert tijdens de behandeling van het investeringsvoorstel Technology Base Twente. “ Daartoe is ondernemerschap nodig. Het topteam heeft ons daar een goede schets voor gegeven door niet klein te denken. De CU vindt dat te prijzen. Het programma is gericht op versterking van de moderne maakindustrie in Twente en de transformatie van de voormalige luchthaven tot een iconisch bedrijventerrein.”

Fraunhofer
Het investeringsvoorstel van 21 miljoen omvat drie elementen. Het eerste deel van het voorstel is uitdagend en redelijk concreet om nu een fiat voor te geven. De ChristenUnie is blij met de mogelijkheid om het Fraunhofer Project Center hier naar toe te halen en te verbinden met de UT. Ook de komst van een ander topinstituut, het Thermoplastic Composite Research Center (TPRC) versterkt de kracht van Twente. Zo worden nieuwe ontwikkelingen binnengehaald en de basis gelegd voor een mogelijke proeffabriek, die ook weer nieuwe ontwikkelingen aanzuigen. Met name het ontwikkelen van lichtgewicht materialen is een uitdaging voor de toekomst.  De ChristenUnie is er voor dat die route wordt ingezet. “Tegen dat deel van het investeringsvoorstel zeggen we graag  ja “, aldus Jan Westert in zijn bijdrage.

Proeffabriek
“Bij het tweede en derde deel van het investeringsvoorstel hebben we nog aarzelingen. We stellen veel geld beschikbaar zonder redelijk zich te hebben op de slaagkans en consequenties. Zo’n traject als rond de luchthaven willen we niet weer. Daarom dienen we het amendement van de VVD mede in. Niet om te blokkeren, maar om te faseren. De slagkracht moet blijven. We nodigen u uit om snel na de zomer te komen met een aanvullend voorstel t.b.v. bijvoorbeeld de genoemde proeffabrieken te komen. We vinden het belangrijk goed op de hoogte te worden gehouden door het topteam.

Woongebieden
Als derde staat de ontvlechting van de woongebieden geduid en aanvullende infrastructurele maatregelen. We zien dit als afzonderlijke investeringsvoorstellen, waarover afzonderlijk besloten kan worden. Het gaat bovendien om een ingewikkeld voorstel met de gemeente Enschede als andere belangrijke partij. Ook vanwege die relatie is het nodig om voorstellen te knippen en verder te ontwikkelen op basis van wederzijds commitment.

Randvoorwaarde
Een belangrijke randvoorwaarde voor de ChristenUnie is de hoeveelheid bedrijventerreinen. Techbase mag als bedrijventerrein geen extra belasting veroorzaken op terreinen elders in Twente. De gemeente Enschede moet deze hectares opvangen. Op dat punt verwacht mijn fractie een proactieve houding van de gemeente.

« Terug

Archief > 2016 > juli

Geen berichten gevonden