ChristenUnie wil 1000 ouderenplan in Overijssel

Jan Westert.jpgwoensdag 25 mei 2016

“De Provincie gaat er niet over. De arbeidsmarkt ligt in handen van het bedrijfsleven.” Desondanks is de arbeidsmarkt de basis voor het politieke beleid van de Provincie Overijssel. De ChristenUnie ziet dat de tweedeling op de arbeidsmarkt toeneemt. De tweedeling jong en oud, werkzaam en werkeloos. Dat kan geen samenleving zich permitteren. De Provincie moet haar rol pakken en ook bestuurlijk participeren in de arbeidsmarkt, dat vindt het Statenlid Jan Westert, als voorzitter, namens de fractie van de ChristenUnie in de Provinciale Staten.

De ChristenUnie vindt dat de komende periode gestimuleerd moet worden dat er voldoende stage- en traineeprogramma’s bij bedrijven komen. Stage hoort bij de regulieren relatie tussen bedrijven en onderwijs, maar er zijn ook lacunes. “Hoe brengen we ze goed bij elkaar en stimuleren we kwalitatieve goede plekken, ook voor de kwetsbare groepen?” aldus Westert in zijn betoog.  “In dat kader wijzen we er op dat jongeren onder de 18 in het praktijkonderwijs niet onder de participatiewet vallen, en dat ook de middelen voor scholen voor stagebegeleiding zijn weggevallen. Daar liggen twee opdrachten:

  1. Het organiseren dat de begeleiding op de werkplek goed gebeurt. Faciliteer dat als provincie!
  2. Lobby bij OC&W en Sociale Zaken voor een betere begeleiding.

Maar de ChristenUnie vindt dat in deze coalitie periode juist de positie van ouderen op de arbeidsmarkt meer aandacht moet krijgen. Het kan niet zo zijn, dat mensen vanaf pakweg  45e jaar al aan de kant worden gezet als  kansloos.  De AOW gerechtigde leeftijd gaat omhoog, vervroegd uittreden wordt steeds meer een zeldzaamheid. Dat schept de dure plicht om een actief arbeidsmarktbeleid voor ouderen te voeren.

We weten exact te verwoorden dat ouderen langer sterk zijn, maar op de arbeidsmarkt blijven we steken in oud-denken.”  We moeten er aan werken om een doorbraak te krijgen als het gaat om het perspectiefloze arbeidsmarktbeleid voor ouderen. Westert:  “Mijn vroegere buurman van 62 vertelde mij dat hij al drie jaar lang elke week 5 sollicitaties verstuurt. Kansloos, maar dat doe je alleen om geen problemen te krijgen met uitkeringsverplichtingen! kanslozer en perspectieflozer kan het niet. We vinken wat af in dit land! Leeftijdsdiscriminatie mag niet, maar desondanks zijn er mooie formuleringen om ouderen niet als de meest geschikte kandidaat uit te nodigen.”

De ChristenUnie wil dat het college samen met ondernemend Overijssel komt met een concreet plan van aanpak om 1000-ouderen aan werk te helpen. Het 1000-ouderenplan als programmalijn en experiment om tot een doorbraak te komen op de arbeidsmarkt. Een ‘samenhangende aanpak’ met  ondernemers,  gemeenten, onderwijs en UWV om 1000-ouderen aan het werk te helpen, gebaseerd op commitment van het bedrijfsleven en stimulerende investering van provincie ..

 

« Terug

Archief > 2016 > mei

Geen berichten gevonden