ChristenUnie ziet Hardenberg als bedrijvig hart van Noordoost Overijssel

hardenbergmaandag 04 januari 2016

De bovenlokale streekfunctie van Hardenberg is onderwerp van discussie in de nieuwe provinciale omgevingsvisie. Als het plan wordt aangenomen vervalt de aanduiding regionale streekfunctie. De ChristenUnie hecht waarde aan Hardenberg met een bovenlokale functie en wil dat er een duidelijke positionering voor de regionale streekfunctie overblijft. Dat is van groot belang voor de doorontwikkeling en positionering van Hardenberg.

De provincie Overijssel laat de status “streekfunctie” vervallen en benoemt in de nieuwe omgevingsvisie het belang van de regionale functie vooral in termen als logistieke hotspot.  De ChristenUnie vindt dat te beperkt. In de praktijk functioneert Hardenberg als het regionale hart van Noordoost Overijssel op het gebied van industrie, werkgelegenheid,  voorzieningen en onderwijs  De gemeente participeert met de regio Drenthe in het verband ‘Vierkant voor werk’ en zorgt voor een sterke verbinding tussen Twente en de industriële centra van Zuidoost Drenthe. Die sterke positie moet niet verloren gaan door het wegvallen in het provinciaal beleid van de regionale streekfunctie. Juist een nu goed presterende regio als Noordoost Overijssel moet zich kunnen blijven ontwikkelen.

De ChristenUnie wil het behoud van een sterke regionale functie terugzien in de nieuwe omgevingsvisie. Die functie concentreert zich allereerst op de ontwikkeling van de industrie en bedrijvigheid in Hardenberg, waar volop ontwikkelingen zijn. De duiding van Hardenberg als logistieke hotspot is prima als een van de regionale functies, maar dat vraagt dan ook om aandacht voor de infrastructuur, bereikbaarheid en het toegenomen belang van de stationsfunctie in de regionale mobiliteitsvisie. Door de ontwikkeling van de Vechtdallijnen krijgt die functie juist een impuls. De ChristenUnie wil dat niet op slot zetten. En ook waar het gaat om zorg en (beroeps) onderwijs heeft Hardenberg zich een positie in de regio opgebouwd. Het is van belang dat deze functies niet op slot worden gezet door provinciaal beleid.

De fracties van de ChristenUnie in Provinciale Staten van Overijssel en de gemeenteraad van Hardenberg zullen zich sterk blijven maken voor het behoud van Hardenberg als bovenregionaal centrum en industrieel hart van Noordoost Overijssel. 

Jan Westert en Wim Boersma

« Terug

Archief > 2016 > januari

Geen berichten gevonden