Debat asielzoekers beheerst Statenvergadering

heb-je-naaste-liefdonderdag 08 oktober 2015

ChristenUnie constateert dat PVV zelfs bed, bad en brood de vluchteling niet gunt. Namens de ChristenUnie nam Jan Westert daarmee stevig afstand van een PVV-motie die niet bijdraagt aan de oplossing van het opvangvraagstuk, maar de onrust gaande houdt. Hij nodigde de PVV-voorman uit om nog eens dieper van gedachten te wisselen over de positie van de vreemdeling in de joods-christelijke traditie. De PVV beroept zich wel op die traditie, maar heeft er nauwelijks iets van begrepen.

Niet de normale statenagenda, maar het debat over de provinciale taak rond de opvang van asielzoekers beheerste de vergadering van Provinciale Staten. Het begon met de vragen van de PVV over het lespakket van het Symfonieorkest (Orkest van Oosten). De reactie van gedeputeerde Maij was klip en klaar. We gaan er niet over. De provinciale subsidie vraagt wel educatieve activiteiten van het orkest, maar we gaan niet over de inhoud van die activiteiten.

Vervolgens kwam de provinciale taak van de provincie aan de orde bij de huisvesting van asielzoekers. Door een recente wetswijziging heeft de provincie een beperkte taak in het beschikbaar stellen van ruimte en plaatsen. De ruimte kan worden gevorderd. De PVV was hiertegen en wilde dat GS de wettelijke bevoegdheid niet zou uitvoeren, maar eerst beleid zou maken. Dat leidde tot een schorsing van de vergadering. In die schorsing spraken de fractievoorzitters de PPV-voorman Mulder aan op het negeren van de aanwijzingen van de voorzitter van PS, die telkenmale vroeg om zijn vragen te  ‘to the point ‘ te houden. De rumoerige en onrustige vergadering leidde vervolgens tot een interpellatiedebat. Opnieuw niet ‘to the point’, breed en met misplaatste kwalificaties over asielzoekers en over de rol die de provincie niet heeft als het gaat om de komst van de asielzoekers. namens de ChristenUnie vroeg fractievoorzitter Westert tot tweemaal toe om zich te houden aan het onderwerp van gesprek, nl de wettelijke taak van de provincie in het geval er opvang geregeld moet worden van vluchtelingen die in Overijssel moeten worden opgevangen. Dit debat werd afgesloten met een motie van de PVV die helaas volstrekt voorbijging aan de zorg voor een menswaardige opvang van mensen die huis en haard hebben verlaten.  Namens de ChristenUnie meldde Jan Westert dat hij tegen de motie stemde, omdat de PVV deze mensen kennelijk geen bed, bad en brood gunt. Bovendien wees hij de PVV erop dat zij zich telkens beroepen op de joods christelijke traditie. Maar in die traditie heeft het recht van de vreemdeling wel een bijzonder hoge plaats. Hij nodigde de PVV-voorman uit om het gesprek daarover grondiger te voeren.

« Terug

Archief > 2015 > oktober

Geen berichten gevonden