ChristenUnie Overijssel wil fors investeren in de arbeidsmarkt

westert 005_kldonderdag 02 oktober 2014

De ChristenUnie in Overijssel wil ook de komende jaren een forse inzet op de arbeidsmarkt van de provincie. ‘Het is bij de huidige werkloosheid absoluut noodzakelijk dat we investeren in werk en toekomst van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’, zo vindt fractievoorzitter Westert van de Statenfractie van ChristenUnie. Wat hem betreft trekt de provincie daar de komende jaren 5 miljoen voor uit.

De ChristenUnie heeft zich de afgelopen jaren in de Overijsselse coalitie sterk gemaakt voor provinciale betrokkenheid op onderwijs-arbeidsmarkt. Die inzet vond gisteren steun en sympathie van ondermeer PvdA, D66 en CDA tijdens de terugkoppeling  door het college van GS van de motie Westert over onderwijs en arbeidsmarkt.
De CU-Statenfractie vindt het een voorwaarde, dat er een goed aanbod is van vakopleidingen die perspectief bieden op werk. Daarom zijn de technische vakopleidingen essentieel. Het pleidooi van de ChristenUnie heeft er toe geleid, dat het Regionaal Techniek Centrum in Hardenberg kan voortbestaan. Er is door de provincie sterk geacteerd op het techniekpact. Op die manier stimuleert de provincie een goede infrastructuur aan opleidingen, aldus de ChristenUnie. ‘Die zijn nodig wil je een pleidooi voeren voor versterking van de maakindustrie in Overijssel en de tekorten die ontstaan door de vervangingsvraag opvangen.’

Bij de huidige werkloosheidscijfers moet er volgens fractievoorzitter Westert echter meer gebeuren. ‘Er zijn grote groepen die kampen met afstand tot de arbeidsmarkt. Met het 1000 jongerenplan leverde de provincie een bijdrage aan het verkleinen van die afstand voor jongeren vanuit de jeugdzorg. Maar ook mensen met beperkingen hebben door het wegvallen van de sociale werkvoorziening een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Meer in het algemeen geldt dat voor jongeren die nu gebruik moeten maken van een entree-opleiding. Zeg maar de niveaus 1 en 2 van het mbo, de leerlingen van het praktijkonderwijs’ Het vraagt veel inzet om juist die groepen in de samenleving economisch perspectief te bieden. ‘Het kan niet zo zijn dat we voor deze groepen alleen dagbesteding in petto hebben en dat het sociaal minimum voor hen ook altijd het sociaal maximum betekent. Anders krijgen we echt te maken met een onacceptabele sociale tweedeling. Het menselijk kapitaal moet een van de belangrijkste thema’s zijn op de agenda van de regionale economie’.

Daarom pleit de ChristenUnie voor een substantiële inzet van de provincie om dit vraagstuk. In de commissie Regionale Economie noemde fractievoorzitter Westert daarvoor een bedrag van 5 miljoen voor de komende periode.

« Terug

Archief > 2014 > oktober

Geen berichten gevonden