ChristenUnie stemt in met Deelakkoord Natuur

shutterstock_23839381[1]donderdag 22 december 2011

De Provinciale Staten hebben op woensdag 21 december 2011 ingestemd met het Deelakkoord Natuur tussen het rijk en de provincies. Met dit akkoord wordt het natuurbeleid overgedragen van het Rijk naar de provincies.

Provincies staan daarmee onder meer voor de opgave de Ecologische Hoofdstructuur te herijken, deze in 2012 planologisch vast te leggen en uiterlijk 2021 te realiseren met de door het rijk beschikbaar gestelde middelen. Overijssel houdt vast aan de gemaakte afspraak in het coalitieakkoord ‘de Kracht van Overijssel’ ‘herijken EHS en uiterlijk realiseren in 2018’.

 

De vraag is, volgens de ChristenUnie, hoe we de hoge ambities van de EHS in financieel opzicht waar kunnen maken. Verwerving van gronden is één, maar daarna volgen inrichting en beheer. En juist het beheer is een post die jarenlang op de begroting van de overheid blijft drukken. De ChristenUnie vindt het jammer dat het Rijk zo strak bezuinigt en zal het Rijk houden aan haar toezegging om financieel verantwoordelijk te blijven. Maar dit nee tegen het akkoord is een onaanvaardbaar uitstel waar de natuur uiteindelijk niet beter van wordt. Wij zijn er niet van overtuigd dat nieuwe onderhandelingen een beter resultaat opleveren. Daarom heeft de ChristenUnie voor het akkoord gestemd.

 

De provincies en de Tweede Kamer moeten uiterlijk 24 december 2011 besluiten of ze instemmen met het akkoord. In 2012 wordt de herijkte EHS vastgelegd in de Omgevingsvisie.

 

« Terug

Archief > 2011 > december

Geen berichten gevonden