ChristenUnie blijft luchthaven kritisch volgen

vliegtuigwoensdag 07 december 2011

Aanbesteding Luchthaven loopt tot nu toe volgens afspraak

In november discussieerden de Staten tussentijds over het verloop  van het proces van aanbesteding Luchthaven Twente. In februari 2011 hebben de Staten hiervoor kaders opgesteld die in de aanbestedingsdocumenten uitgewerkt moeten worden. Voor de ChristenUnie zijn 3 kaders van groot belang:
- het gaat om een compacte luchthaven in het groen; de duurzaamste in Europa
- geen cent voor de Luchthaven (motie Welten/Wijnen)
- geen nachtvluchten en respect voor de zondagsrust

Geen geld voor de Luchthaven
In november 2011 waren Provinciale Staten in de gelegenheid tussentijds hun zienswijzen rond  de concept aanbestedingstukken kenbaar te maken. De ChristenUnie heeft de stukken goed bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat de aanbestedingsprocedure verloopt volgens de kaderstelling in februari.
1. De exploitant moet binnen 3 jaar het Airport Control Accreditation 3+ bereikt hebben
2. De gelden voor de erfpachtcanon komen voor de volle 49 jaar voor rekening van de exploitant.
De eerste 8 jaar worden doorberekend in de daarop volgende periode. Ook zijn er waarborgen getroffen voor een evt voortijdig faillissement. De provincie betaalt dus niet mee aan de Luchthaven
3. De vliegtijden en respect voor de zondagsrust maken deel uit van de concept aanbestedingsstukken.
 

Geschiedenis: besluit tot doorstart viel  in juni 2010: PvdA voor, ChristenUnie tegen
De Luchthaven houden de gemoederen al  heel lang bezig. Het finale moment van besluitvorming in de Staten van Overijssel was in juni 2010. Toen hebben CDA, VVD en PvdA de doorstart van de Luchthaven mogelijk gemaakt door voor het voorstel te stemmen. De ChristenUnie heeft op dat moment een gemotiveerd NEE laten horen. Na juni 2010 is een nieuwe fase ingetreden: op  grond van deze besluitvorming in de Staten wordt de aanbestedingsprocedure voorbereid. De vorige fractie van de ChristenUnie heeft in oktober 2010 besloten dit als politieke realiteit te aanvaarden en met een constructief-kritische houding de verdere ontwikkelingen tegemoet te treden.
In het kaderstellend debat in februari 2011 heeft de ChristenUnie zich kritisch opgesteld en ook via een stemverklaring laten weten dat uiterlijk december 2014 de aanbestedingsprocedure moet zijn afgerond. Hiermee zijn we de coalitieonderhandelingen ingegaan en dat is geaccepteerd.
Voorjaar 2012 komt het moment dat de Staten een definitief oordeel kunnen geven over de aanbestedingsprocedure.

------------------------------------
Marjan van der Bent
Statenlid ChristenUnie Overijssel
december 2011

« Terug

Archief > 2011 > december

Geen berichten gevonden