Energiefonds

windmolenvrijdag 04 november 2011

Onlangs heeft Provinciale Staten in Overijssel haar goedkeuring verleend aan de uitwerking van het Energiefonds in Overijssel. De gelden voor dit fonds komen uit de verkoop van Essent aandelen.

Er is 250 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van projecten die het aandeel aan hernieuwbare energie in Overijssel vergroten. De focus ligt op het bevorderen van innovatie en werkgelegenheid. Een hoogwaardig, innovatief cluster rondom hernieuwbare energie kan veel structurele werkgelegenheid creëren. Hernieuwbare energie is afkomstig van bronnen die niet kunnen opraken; zoals zon, wind, water, bodemwarmte en biomassa. Waarbij voor biomassa geldt, dat het niet ten koste mag gaan van de voedselproductie.

Het geld is beschikbaar om projecten te trekken die door particuliere investeerders niet opgepakt worden, omdat het rendement nog te laag is, de aanloopkosten te hoog, de risico’s te groot, of omdat de projecten te laat zijn (de overheidssubsidie is op). Het geld is beschikbaar voor lokale, regionale en marktinitiatieven in de vorm van leningen, garantstellingen of participaties.

Een aantal aansprekende voorbeelden in Nederland:

  • Boer en Buur: een project bij Amsterdam waar een aantal burgers het initiatief namen om contact te zoeken met agrariërs om te kijken of er een duurzame samenwerking tussen boer en burger opgestart kon worden. Er werden zonnepanelen op schuren geplaatst en enkele burgers financierden mee door middel van participaties, waarbij ze ook nog gebruikt konden maken van de lokale producten die de agrariërs verkochten. (www.boerenbuur.nl)
  • Oosterhesselen: een dorp in zuid-oost Drenthe waar plaatselijk belang zich zorgen maakte over afnemende leefbaarheid en daardoor het idee opvatte om samen met een aantal agrariërs een coöperatie te vormen. Met als doel om gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen en te exploiteren voor eigen gemeenschap. Het uitvoerende werk van de coöperatie leverde ook structurele werkgelegenheid op. (www.hesselenergie.nl)
  • Microfirm: een agrarisch bedrijf in Langeveen die de eigen mest vergist, met de vrijkomende warmte van het vergistingsproces de stallen verwarmd en met een wkk installatie stroom voor 150 huishoudens produceert. Het geproduceerde gas kan ook nog opgewerkt worden naar aardgaskwaliteit.

Naar verwachting wordt het Energiefonds in het voorjaar van 2012 operationeel.

« Terug

Archief > 2011 > november

Geen berichten gevonden