Provinciaal seniorenbeleid; ChristenUnie zet in op palliatieve zorg

donderdag 14 december 2006

De fractie van de ChristenUnie heeft in de statenvergadering van 13 december 2006 met instemming kennis genomen van het statenvoorstel en de notitie over het provinciaal seniorenbeleid.

Voorafgaand aan het rapport van de Rekenkamer heeft onze fractie in september 2005 een eigen notitie uitgebracht over de vergrijzing in Overijssel met als onderwerpen wonen, kwetsbare ouderen, palliatieve zorg en mantelzorg. Daarom constateren wij met voldoening dat nu het seniorenbeleid door de provincie breed wordt opgepakt en het college van GS van plan is in te zetten langs de lijnen maatschappelijke inzet (vrijwilligerswerk, mantelzorg, preventie en sport), zelfstandigheid (levensloop bestendige woningen met goed aansluitende zorg en welzijnsvoorzieningen) en mobiliteit. Voorwaar een ambitieus programma.
Binnen het leefterrein maatschappelijke inzet missen wij echter de palliatieve zorg. Deze vorm van zorg mag in de toekomst niet het kind van de rekening worden. Zo zijn er bijvoorbeeld m.b.t. hospices nog witte vlekken op de provinciale kaart te zien. Naar onze mening zijn aanbod en vraag niet goed op elkaar afgestemd. En dat terwijl de vraag naar palliatieve zorg waarschijnlijk de komende jaren flink zal stijgen.
Daarom wil onze fractie graag een nader onderzoek naar de voorzieningen van palliatieve zorg in Overijssel, waarbij in ieder geval wordt gekeken naar de vraag of het aanbod goed aansluit bij de vraag en in hoeverre er sprake is van wachtlijsten. De Gedeputeerde Ranter heeft de toezegging gedaan dat elk verzoek om subsidie op dit terrein welwillend zal worden bekeken.

« Terug

Archief > 2006 > december

Geen berichten gevonden