Benut kulturhus, kerkelijke centra en dorpshuizen voor thuiswerken

Jan_kader.pngdinsdag 15 december 2020

Corona bezorgd ons veel last, maar leert ook dat thuiswerken in veel situaties goed te combineren is met het werk op kantoor. In elk geval voor een aantal dagen per week. Zo dringen we ook automobiliteit en vervoersbewegingen mede terug.

Maar thuiswerken vraagt ook wat van mensen. Alleen op een zolderkamer is geen plezier voor de hele dag. Er is winst te boeken bijvoorbeeld door ook maatschappelijk vastgoed in dorpen en kernen in Overijssel te benutten met flexibele werkplekken. Denk daarbij aan het kulturhus, het dorpshuis, de wijkcentra en de kerkelijke gebouwen in de regio. Dat komt de exploitatie van die voorzieningen ten goede, stimuleert de vitaliteit van dorpen en kernen en draagt bij aan vermindering van mobiliteitsbewegingen.

Je werkt dan weer met andere mensen, niet alleen. Vaak in de buurt van kinderopvang etc. Voor heel wat mensen zou je zo’n aanpak toekomstbestendig moeten ontwikkelen. Bovendien is het goed voor het leegstaande maatschappelijk vastgoed, dat veel geld kost voor beheer. Dat idee wil de ChristenUnie graag ontwikkelen in Overijssel. Daar hebben we een motie voor ingediend die we hebben aangehouden. Dit omdat er al ontwikkelingen zijn op dat punt, hoewel wij ze nog niet echt hebben gezien. Zodra we nadere informatie hebben ontvangen, proberen we er verder mee te komen. Maar ook in gemeenten kan zo’n aanpak worden gestimuleerd. Het plaatst daarbij ook de behoefte aan kantoorlocaties in een nieuw perspectief. De ChristenUnie wil daarom een actualisatie van het kantorenbeleid en bepleit om in een paar pilots ervaring op te doen met het organiseren van werkplekken op afstand.  

Jan Westert

 

 

 

« Terug