ChristenUnie ‘viert’ plan verbetering N35

N35.pngvrijdag 27 november 2020

Als coalitiepartner is ChristenUnie Overijssel heel blij met de plannen om de N35, rijksweg Zwolle-Enschede, te gaan verbeteren. De ChristenUnie vindt dat er vrijdag een belangrijke stap is gezet met het verbeteren van de verkeersveiligheid en het verminderen van overlast voor omwonenden. Tegelijk blijft de ChristenUnie kritisch op het bij moeten leggen van de helft van de financiering. Het gaat om een rijksweg, die door het rijk betaald zou moeten worden.

“Wij vieren vandaag het succes van de renovatie van de N35”, aldus woordvoerder Arjan Hof. Hij is opgetogen dat na lange tijd van soebatten en lobbyen dit besluit nu genomen is. “In het belang van de doorstroom, veiligheid en welzijn is dit een mooie stap. Voor ons als ChristenUnie is het heel belangrijk dat de leefomgeving significant beter gaat worden. In het verleden zijn er veel gewonden en slachtoffers te betreuren geweest rondom deze weg.” Met het verdwijnen van verkeerslichten, de komst van viaducten en het creëren van een volledige 100 km-weg zal dat verbeteren in de toekomst.

Hof is ook blij dat Mariënheem nu eindelijk ontlast gaat worden met een rondweg dat is opgenomen in het plan. Ook het toekomstbestendig renoveren van de totale weg, bijvoorbeeld bij viaducten, om er mogelijk ooit een vierbaansweg te maken is een verstandige stap. Economisch gezien is daarbij nog de tijdswinst voor reizigers.

Kritisch is de ChristenUnie over grote deel provinciegeld -ongeveer 50 procent van het totaalbedrag- dat moet worden bijgedragen. Hof: “Het is een rijksweg, maar het rijk vraagt nu toch een aanzienlijke bijdrage van provincie en gemeentes. Daarmee verzaakt het rijk haar taak. Wij zijn niet voornemens om dit soort bedragen in de toekomst opnieuw bij te gaan leggen voor andere rijkswegen binnen onze provincie.”

« Terug