De vuurwerkramp in Enschede blijft voelbaar in de samenleving

Huis_van_de_verhalen.JPGdonderdag 01 november 2018

De ChristenUnie fracties van Enschede en de Provinciale Staten hadden een indrukwekkende bijeenkomst in de wijk Roombeek, waar op 13 mei 2000 de vuurwerkramp plaatsvond. De gevolgen van die ramp zijn tot op de dag van vandaag voelbaar en in het Huis van Verhalen tastbaar.

Het Huis van Verhalen is een unieke plek, midden in de wijk Roombeek. Het is gevestigd in Prismare die meer dan 50 verenigingen hier huisvest. Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en bemoedigen. Een plek waar ruim 50 verenigingen een plek vinden en waar mensen uit alle lagen van de bevolking eens per week samen eten en praten. Het is ook een plek om te herdenken en waar een indrukwekkend kunstwerk de 23 overleden mensen symboliseert in oplichtende vlammen.

De krater die geslagen is door de derde en hevigste ontploffing is er nog, omringd door de fundamenten van de vuurwerkbunkers waar het allemaal gebeurde.

Het is goed dat de samenleving ruimte geeft om dit soort ingrijpende gebeurtenissen te blijven herdenken. Juist  nu er steeds meer hulpverleners van toen naar de jaarlijkse herdenking komen blijkt de noodzaak van een plek zoals het Huis van Verhalen nodig om de gevoelens en het herinneringen een plek te geven.

De fracties hebben kennis genomen dat door Haagse regelgeving voor woningcorporaties die dit soort initiatieven hebben ontplooid, in de huidige vorm afgebouwd gaan worden. Woningcorporaties mogen initiatieven wel ondersteunen maar niet langer zelf aanjager zijn. Zolang het er nog is gaat het door maar nieuwe initiatieven mogen dus door corporaties niet meer ontplooid worden terwijl deze bij uitstek de aanjaagfunctie kunnen oppakken.

« Terug